Svijet

ISPRAVKA: Gejts nije upozorio na "novu pandemiju koja stiže 2025. godine"

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Agencije

Ispravljamo tekst sa izjavom Bila Gejtsa koja je bila izvučena iz konteksta.

Izvor: Guliver/Getty Images/Alex Wong

Mnogi portali u regionu, uključujući i naš, prenijeli su tekst o navodnom upozorenju Bila Gejtsa na novu pandemiju. Tekst je sadržao netčane informacije koje ovom prilikom ispravljamo.

Pod naslovom "Gejts 2016. upozorio Trampa na pandemiju! Najavljuje i NOVU 2025." prenijeti su delovi gostovanja Gejtsa u emisiji Stivena Kolbera. Voditelj je pitao Gejtsa na šta bi upozorio svijet, koji ga nije slušao kada je najavljivao moguću pandemiju.

Tačna Gejstova izjava glasi:

„Nijesam želio da budem u pravu kada sam upozoravao. Ideja o bioterorističkom napadu je košmarni scenario. Bio bi izabran patogen sa visokom stopom smrtnosti. Dobre vijesti su da većina posla koji ćemo uraditi da budemo spremni za Pandemiju 2 su takođe stvari koje treba da uradimo kako bismo minimizirali prijetnju bioterorizma", jasno je poručio Bil Gejts.

Dakle, Gejts nije "upozorio na novu pandemiju" niti bioterorizam, već je govorio o teoretskom najgorem scenariju. Nije pomenuo 2025. kao datum navodne nove pandemije, što znači da je njegova izjava bila izvučena iz konteksta.