CRNI APRIL

I Rusi "parkirani" zbog korone

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Prodaja novih automobila u Rusiji pala je za više od 72% u aprilu u odnosu na godinu ranije, jer je korona kriza usporila proizvodnju i poremetila rad trgovaca.

Izvor: Screenshot/Youtube/ ПриветТачка

Asocijacija evropskih preduzeća (AEB), sa sedištem u Moskvi, objavila je danas da je u Rusiji u aprilu prodato samo 38.922 novih automobila i lakih komercijalnih vozila, što je najveći pad mesečnog prometa koji je AEB ikada zabeležio, prenosi Rojters.

Najprodavaniji su bili, naravno, automobili "lada" kompanije Avtovaz, koji su sa 9.396 jedinica imali udeo od jedne četvrtine u ukupnoj prodaji. Rusi tako po padu ne zaostaju za svetom, a situacija je nešto bolja samo u Kini.

April je bio deo vanredno neradnog perioda u Rusiji, koji je u okviru mera borbe za zaustavljanje širenja korona virusa naredio predsednik Vladimir Putin. Privreda je stala jer su fabrike i kompanije morale da obustave rad, a građani da se samoizoluju.

"Crni april 2020. uveliko je doveo u pitanje likvidnost dilera pa čak i njihovu održivost na srednji rok", izjavio je Tomas Štercel, predsednik Odbora proizvođača automobila u AEB-u.

On je naveo da se trgovci pripremaju za ponovno otvaranje salona, dodajući međutim da ne očekuje mnogo bolje prodajne rezultate u maju.

Ko je hteo da kupi automobil uradio je to u martu, kada su Rusi su nagrnuli u autosalone pošto očekivali povećanje cena usled pada kursa rublje zbog globalnog smanjenja cena nafte i izbijanja epidemije korona virusa.

Prodaja je tada skočila za gotovo 23%, objavila je prošlog meseca analitička agencija Autostat.

Zašto voziti ladu
Izvor: Youtube/ Life of Boris