Svijet

Slabi korona, krenula privreda ali vest je SAMOUBISTVA PREDUZETNIKA

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Prvi put od početka pandemije koronavirusa broj ozdravljenih premašio je broj zaraženih u Italiji a korona ipak nije udarna vest u medijima. Na prvom mestu je veoma upozoravajuće samoubistvo jednog preduzetnika – kome je "presudila" ekonomska kriza zbog epidemije.

Izvor: Tanjug, Claudio Furlan/LaPresse

Dobre vesti o manje novozaraženih, mada je broj preminulih osoba i dalje visok (369 u poslednja 24 sata), vesti o pandemiji na naslovnicama štampe zamenjuju vesti o prvim slučajevima samoubistva zbog ekonomske propasti.

Prema pisanju medija za vlasnika preduzeća iz Napulja, pedesetsedmogodišnjeg Antonia Nagara, već po delimičnom "otključavanju" pokazalo se nemoguće nastaviti proizvodnju posle dva meseca blokade.

Suočen sa činjenicom da ne može da plati dobavljaće niti isplati zaposlene, juče je izvršio samoubistvo. A to nije jedini slučaj smrti na "radnom mestu".

SVE STALO OSIM CENA

U Italiji, suočenoj sa ekonomskim posledicama dvomesečne blokade, potrošačka korpa poskupela je usled krize sa virusom covid-19 pošto su cene voća, povrća i mleka drastično povećane, saopštilo je italijansko udruženje poljoprivrednika Koldireti. Voće je skupljeu proseku za 8,4%, povrć 5%, mleko za 4% i meso za 3%o, pokazala je analiza.

Atmosferu kojoa prati izlazak iz epidemije u tekstu za "Korijere dela Sera", poznati pisac Klaudio Magris opisuje kao "najgore nas možda tek čeka u budućnosti, kada se nećemo bojati smrti od korona virusa, već kako da preživimo".

Vlada premijera Đuzepea Kontea predviđa otvaranje barova i restorana prvog juna, što se mnogim vlasnicima čini predaleko i strahuju da njihova posaodotada neće preživeti.

Juče su restorateri protestovali na glavnom trgu u Milanu, simbolično uzevši po jednu stolicu iz svojih restorana- Sedeli su na trgu, poštujući obavezu razmaka i nošenje zaštitne maske, ali su ipak kažnjeni su sa po 400 evra.

Procenjuje se da samo u u Milanu ima oko 7.000 barova i restorana i da će, nakon zdravstvene krize, oko 20 odsto njih morati da zauvijek zatvori svoj lokal.

I premijer Konte je "pod opsadom", i Vlada mora brzo da da rešenja kako nastaviti život nakon pandemije, a lak ni u vladajućoj većini se ne slažuu brojnim rešenjima.

Ministarka za poljoprivredu Tereza Belanova, zapretila je ostavkom ako se ne reši, odnosno legalizuje, status oko 300 hiljada migranata, uticajno udruženje velikih proizvođača Konfindustrija insistira na više nepovratnih sredstava umesto kredita za "obeštećenja", a većina u Vladi dostavila je hiljadu amandmana na predlog vlade o tome kako pomoci preduzećima.

Tagovi