Svijet

Putin odlikovao Kima Džonga Una! Ali njega nema...

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Beta

Ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao je severnokorejskog lidera Kim Džong Una prigodnom ratnom medaljom povodom 75-godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom, saopštila je danas ruska ambasada u Pjongjangu.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Ratno odlikovanje je lideru Severne Koreje dodeljeno zbog uloge u očuvanju sećanja na sovjetske vojnike koji su poginuli na severnokorejskoj teritoriji, navodi se u saopštenju.

Ruski ambasador u Severnoj Koreji, Aleksandar Macegora uručio je danas priznanje ministru spoljnih poslova te zemlje Ri Son-gvonu.

Kim Džong Un, za koga se šuškalo da je bolestan, nije prisustvao ceremoniji.



Slike sa susreta u Pjongjangu pokazuju kako ruski i severnokorejski zvaničnici nose zaštitne maske iako Severna Koreja nije do sada prijavila ni jedan slučaj zaraze korona virusom.

Prošle godine Rusija je pozvala Kima da poseti Moskvu 9.maja i prisustvuje vojnoj paradi povodom 75-ogodišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, ali je Putin prošlog meseca odlučio da se parada odloži na neodređeno vreme zbog pandemije.

Pre pet godina, severnokorejski lider odbio je isti poziv za 70-ogodišnjicu obeležavanja, a kao razlog naveo je domaće poslove.

Tagovi