Svijet

LOŠ ZNAK: Bafet prodao udjele u vazduhoplovnim firmama!

Autor mondo.me Izvor MINA

Berkshire Hathaway prodao je cijele udjele u četiri najveće američke vazduhoplovne kompanije u aprilu, saopštio je predsjednik tog investicionog fonda i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Voren Bafet.

Izvor: MONDO/Marko Tanasković

On je na godišnjem sastanku firme rekao da se svijet promijenio za vazduhoplovnu industriju, prenosi SEEbiz.

Konglomerat je imao značajne pozicije u avioprevoznicima, uključujući 11 odsto udjela u Delta Air Lines-u, po deset odsto u American Airlines-u i Southwest Airlinesu i devet odsto u United Airlinesu na kraju prošle godine, prema godišnjem izvještaju i prijavama kompanija.

Berkshire je bio jedan od najvećih pojedinačnih vlasnika u četiri aviokompanije, a 2016. je otkrio da je počeo ulagati u četiri prevoznika nakon što je godinama izbjegavao taj sektor.

Vazduhoplovne dionice teško su pogođene recentnim padom američke potražnje usred pandemije koronavirusa.

Prema analizi konsultantske kuće Roland Berger, u optimističnoj verziji, koja pretpostavlja trajanje krize od samo dva mjeseca, može se očekivati da će se kompanije oporaviti do zimskog reda letenja ove godine.

Prema drugom scenariju, u kojem bi pandemija bila obuzdana u roku od četiri mjeseca, oporavak prometa očekuje se do ljetnog reda letenja naredne godine, do kad bi industrija mogla vratiti 90 odsto prometa, međutim treći scenario ne pretpostavlja oporavak sve do ljeta 2022. godine, što je za mnoge kompanije rok u kojem ne mogu preživjeti.