Svijet

RAT ZA VAKCINU: Bil Gejts daje 8 milijardi, Amerika i Evropa se otimaju!

Autor Milutin Vujičić Izvor mondo.rs

Da li ćemo na djelu vidjeti i "medicinski nacionalizam" jer se svi otimaju za vakcinu protiv korona virusa? Struka se nada da će svi u isto vrijeme početi da se vakcinišu, ali to će malo vjerovatno biti tako. Osniva se globalna agencija za distribuciju vakcine.

Izvor: TanjugAP Photo/Jorge Saenz

Korona virusom zaraženo je više od 3,2 miliona ljudi, a naučnici širom svijeta pokušavaju da naprave vakcinu koja će spriječiti suzbijanje i dalje širenje zaraze.

Za sada nema informacija kada će se naći na tržištu, spominje se da je potrebno makar još 18 mjeseci da bi postala dostupna, mada ima i prognoza da će svjetlost dana ugledati već u oktobru, a kada god da se pojavi biće od velike pomoći za sve.

"Dojče vele" piše da ko god bude pronašao vakcinu protiv korona virusa takođe može da očekuje i veliki profit, a u ovoj industriji ne slažu se svi da bi lijek trebalo da bude "globalno dostupan".

Naime, postoje i oni iz farmaceutske industrije koji smatraju da nije dobra ideja da to bude "svima na dohvat ruke", razlozi su naravno finansijske prirede, a već sada se javno priča o tome koje će to zemlje imati prioritet kada jednog dana vakcina bude zvanično odobrena.

"Za sada ne postoje nikakva međunarodna pravila za dijeljenje vakcina na pravičan način", rekla je njemačka doktorica Ilona Kiksbuš za "DW".

"To predstavlja rizik pošto će tržišta u zapadnoj Evropi, Japanu i Sjedinjenim Državama biti prva snabdjevena jer će njihovi pacijenti imati novca da plate po višoj cijeni. To je problem kakav viđamo na svim farmaceutskim tržištima širom svijeta", dodao je profesor Jirgen Vasem.

"DW" navodi da kompanije nekada ne žele masovnu proizvodnju kako bi održali cijenu proizvoda visokom na tržištu, a da se neki tretmani i ne sprovedu do kraja jer nema "komercijanog smisla".

Za sada privatne kompanije "vode" u pronalasku lijeka za korona virus i to nije u ovom trenutku loše pošto postoji veća šansa da će brže doći i do otkrića vakcine, mada je jasno da je to skupocjen proces koji nosi veliki rizik.

Izvor: mondo.rs

Četiri najveće kompanije koje se bave razvitkom vakcina pokrenule su više od 80 različitih projekata, a planirana su već prva testiranja - u Kini, SAD, Njemačkoj...

"DW" piše da usred pandemije vlade i međunarodni zdravstveni zvaničnici moraju da budu oprezni da globalnu distribuciju moguće vakcine prepuste tržištu, koje bi moglo da "digne" cijenu, odnosno moglo bi da dođe do "uskog grla" u snabdijevanju.

Iz Ujedinjenih nacija (UN) upozoravaju da je vakcina "javno dobro" koje mora da bude dostupno svima, a prethodno je njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala na međunarodni dogovor po ovom pitanju.

Očekuje se da 4. maja, na sastanku visokih zvaničnikaEvropske unije i Bila Gejtsa bude razmatrana donacija (odnosno prikupljanje) 8 milijardi eura za finansiranje globalne agencije za distribuciju vakcine, a sve preko Svjetske zdravstvene agencije (SZO).

Cilj je da se organizuje širenje medicinskih sredstava širom svijeta.

Pomenuta agencija mogla bi da bude zadužena za distribuciju vakcine pod jasnim pravilima u kojima se niko ne favorizuje, prije svega jer se svi plaše da bi politika mogla da umiješa prste.

Izvor: Guliver/Chip Somodevilla/Getty Images

"Potrebne su nam garancije od političara da će određeni broj vakcina protiv korona virusa biti otkupljen po određenoj cijeni", kazao je za "Frankfurter Algemajne Cajtug" izvrši potpredsjednik švajcarske farmaceutske agencije "Sanofi Pasteur" David Lev.

Istakao je da kompanije već sada moraju da se pripreme za hiperprodukciju kako bi ispunili sve zahtjeve za vakcinom kada jednog dana bude pronađena, ali ističe da je to vrlo riskantan posao.

U globalnu borbu za osnivanje "agencije za vakcine" uključiće se i SAD, pošto je njihov predsjednik Donald Tramp izjavio da je SZO previše na strani Kine, a nije iznenađenje da Amerikanci žele da vakcina odmah bude prvo dostupna na njihovom tržištu - i da se tamo proizvodi.

S druge strane, Njemci žele da se produkcija vakcina dešava u Evropi jer samo tako mogu da "garantuju da će sve biti sigurno", dok će mnogo zavisiti od onoga koji i daje najviše novca - Bila Gejtsa.

Osnivač kompanije "Majkrosoft", koga ovih dana mnogi optužuju za nastanak korona virusa, želi da se povećaju proizvodni kapaciteti u zemljama u razvoju dodavši da će siromašnije zemlje (u Africi, Aziji, Latinskoj Americi) u suprotnom bile poslednje koje će dobiti vakcinu.

Ipak, na kraju će vjerovatno presuditi novac kada je u pitanju to kome će zalihe vakcina prve pripasti, pa profesor Jirgen Vasem upozorava da bi ono što je počelo "zabranom izvoza maski i respiratora", za koje su se zemlje praktično otimale tokom marta i aprila, moglo da preraste čak u jednu vrstu "medicinskog nacionalizma" u opštem nadmetanju.

"Čim vakcina bude dostupka - prvo će je dobiti medicinsko osoblje, pa riskantne grupe, a onda šira populacija", kazao je Vasem i izrazio nadu da će vakcinacija početi svuda u otprilike isto vrijeme.