Svijet

Avionom u Srbiju - uskoro, ali pod ovim uslovima!

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Srpska doktorka Darija Kisić Tepavčević navela je jednu od mjera koja će možda morati da se sprovodi prije nego što putnici sjednu u avion...

Izvor: MONDO/Lana Stošić

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević kazala je jutros da bi jedna od epidemioloških mjera pod kojima će se odvijati aviosaobraćaj mogla bi da bude da putnik bude testiran na prisustvo virusa u poslednja 72 sata, pogotovo za poslovna putovanja i dolaske u Srbiju.

"To je jedna od mjera koja će, vrlo je moguće, biti na snazi. Naravno, uz sve one koje smo dosad primjenjivali s početka u međunarodnom saobraćaju", istakla je Kisić Tepavčević za RTS, povodom otvaranja aerodroma i avio-letova od 18. maja.

Ona je ukazala da fluktuacija ljudi u međunarodnom saobraćaju potencijalno donosi rizik, ali da postoje još tri nedjelje do tog perioda, do kada će biti donijete definitivne preporuke.

Kad je riječ o gradskom javnom prevozu u srbiji, koji će početi da radi 4. maja u Novom Sadu i Kragujevcu, a 8. maja u Beogradu i Nišu, takođe će biti tačno napisane preporuke, kojih će se građani morati pridržavati.

"Na primjer, ulaziće se na jedna vrata, obavezno sa maskom, a oni koji ne budu imali masku, na ulazu će moći da je uzmu. Zatim, mora da se poštuje bezbjedna razdaljina. Jedan i po metar do dva je bezbjedno, ali ako se koriste maske može se dozvoliti i nešto gušći smještaj ljudi. A, neće se koristiti vještačka klimatizacija", navela je Kisić Tepavčević za RTS.

Kada su u pitanju tržni centri, koji se u toj zemlji takođe otvaraju 8. maja, ona je rekla da će biti obavezno nošenje maski, držanje bezbjedne distance, nekorišćenje centralne klimatizacije... što će, dodaje, biti svojevrsni standard u svim zatvorenim prostorima.

U Crnoj Gori na snazi je
obustava putničkog međunarodnog saobraćaja, osim najavljenog dolaska crnogorskih državljana, posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava, Operativnom štabu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, uz obavezan smještaj u karantin, u skladu sa rješenjem zdravstveno-sanitarne inspekcije. Ova mjera će se primjenjivati najmanje do 18. maja.

Tagovi