Svijet

Zašto je Kim Džong Un "nestao": Ipak nije bolestan!?

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

I dalje se mnogi pitaju šta je s liderom Severne Koreje – da li je dobro, da li je živ i zdrav, da li se oporavlja od navodne operacije srca ili se možda uplašio i sakrio od korona virusa.

Izvor: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Nakon informacija u pojedinim svetskim medijima da je lider Severne Koreje Kim Džong Un u "vegetativnom stanju" nakon operacije srca – pojavilo se još mnogo verzija o njegovom zdravstvenom stanju.

Uprkos raznim informacijama koje kruže svetom, mediji u Severnoj Koreji i dalje objavljuju saopštenja o aktivnostima svog lidera Kima Džonga Una, međutim, prošle su dve nedelje od kada nisu objavili nijednu njegovu fotografiju, što je kod nekih izazvalo sumnju da govore istinu.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kim Jeon Čul odbacio je danas nepotvrđene izveštaje o Kimu Džongu Unu kao lažne i tvrdi da se u Severnoj Koreji ne dešava ništa neobično.

Spekulacije o zdravlju vođe Severne Koreje pojavile su se nakon njegovog odsustva sa svečanosti povodom proslave rođendana njegovog dede, Kima Ila Sunga, 15. aprila, koji je najvažniji nacionalni praznik te zemlje.

"Istina je da nikad nije propustio godišnjicu rođenja svog dede Kima II-sunga otkad je došao na vlast, ali mnoge proslave i banketi otkazani su zbog zabrinutosti od širenja koronavirusa", rekao je Kim Jeon Čul.

I CNN je prošle nedelje da SAD imaju obaveštajne podatke da je Kim u ozbiljnom stanju nakon operacije.

I američki predsednik Donald Tramp reagovao je danas ovim povodom. On je rekao da ima prilično jasnu predstavu o stanju u kojem se nalazi severnokorejski lider.

"Da, imam prilično jasnu predstavu, ali ne mogu o tome sada da govorim. Samo mu želim sve najbolje… Videćemo, verovatno ćete čuti nešto o tome u ne tako dalekoj budućnosti", kazao je američki predsednik novinarima u Beloj kući upitan da komentariše zdravstveno stanje Kima Džonga Una.

Pojedini svetski mediji pišu, pozivajući se na izvore iz Južne Koreje, i da se severnokorejski lider krije zbog korona virusa, ali ocenjuju da je to u u "neskladu s narativom državnih medija o tome kako se savršeno nose s krizom".

Izvori iz Južne Koreje navode i da su pogrešni izveštaji koji govore o tome da je Kim možda bolestan.

Objavljivanje snimaka na kojima se vidi njegov specijalni voza u odmaralištu u Vonsanu, izazvalo je sumnju da se nalazi tamo.

Kim Džong Un važi za jednog od poslednjih dikatatora u svetu.

U zemlji je znan kao "Vrhovni vođa Demokratske Narodne Republike Koreje, Vođa Partije i Vođa Naroda", ali i "Maršal Severne Koreje".

Mediji već nagađaju i ko će naslediti "velikog vođu" . Ako je u pitanju varijanta "porodičnog nasleđa" tu je njegova sestra - Jo Džong, jedna je od vodećih ličnosti Radničke partije Koreje.

Prema poslednjim informacijama, mediji pišu da bi Kima mogao da nasled i njegov ujak Kim Pjong Il.