Svijet

Djeca u Španiji poslije ŠEST nedjelja mogu napolje ali ne i na igrališta!

Autor mondo.me Izvor Kurir

U ponedjeljak će deca u Španiji prvi put posle šest nedjelja najzad moći da izađu napolje.

Environmental activists wearing masks symbolizing the virus attend a new coronavirus prevention campaign in Seoul, South Korea, Thursday, March 26, 2020. For most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms, such as fever and cough. For some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness, including pneumonia. (AP Photo/Ahn Young-joon)
Izvor: Tanjug/AP/ Chris O'Meara

Do tada za više od osam miliona maloletnih osoba u toj zemlji važe najstroža ograničenja kretanja u Evropi. Do sada su od ove mjere bila izuzeta samo djeca s posebnim potrebama i djeca koju roditelji nemaju kome da ostave kad moraju u nabavku, prenosi Kurir.

Međutim, ublažavanje mjera ne znači da će deca imati naročite slobode. Ona mlađa od 14 godina od sledeće nedjelje moći će jedino da izađu u pratnji odrasle osobe da bi otišli u samoposlugu, apoteku ili sjedjeli na klupi, a iste mjere se odnose i na starije španske sugrađane.

O šetnji i vožnji skejtborda, dakle, i dalje mogu samo da sanjaju, piše "Frankfurter algemajne cajtung". Parkovi i igrališta zatvoreni su širom zemlje. Nema govora ni o povratku u vrtiće, mogućnost koju, recimo, susjedna Portugalija razmatra za maj. Škole će vjerovatno proraditi tek u septembru.

Najnovije ankete pokazuju da je skoro 60 odsto ispitanika za dalju primjenu stroge zabrane kretanja, jer podaci nisu baš ohrabrujući: u utorak je zabilježeno 430 smrtnih slučajeva za 24 sata. Zbog toga će vlada produžiti većinu zabrana do desetog maja.

Činjenica da su djeca od početka bila zarobljena u kući na društvenim mrežama izaziva sve veće nezadovoljstvo:

"Nemojte više da čekate: oslobodite našu djecu", napisala je prije nekoliko dana gradonačelnica Barselone i majka dvoje djece Ada Kolau na svom Fesjbuk profilu.

"Ako odrasli mogu da izađu u šetnju sa svojim psom, zašto naša djeca još treba da čekaju? Znamo da mogu da prenesu zarazu iako nemaju simptome – baš kao i mnogi odrasli", napisala je.

Mnogi političari imaju slične zahtjeve, pri čemu su neki tražili da se donese plan kojim će biti utvrđeno kada koja starosna grupa može u šetnju.

Ljekari, psiholozi i nutricionisti takođe upozoravaju na posledice izolacije. Oni kažu da su deca od sredine marta deblja za pet odsto, jer se nedovoljno kreću – čak ne smiju da izađu u baštu i na krovnu terasu ukoliko su one na raspolaganju svim stanarima. Djeci nedostaju drugari i rođaci, a pedijatri upozoravaju da dugotrajni karantin može da izazove negativne posledice na razvoj mozga i psihičko zdravlje.