Svijet

AKO ĆETE TAKO mi ne letimo: Rajaner upozorio Vladu Irske na "idiotsku meru"

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Izvršni direktor Rajanera, Majkl O'Liri, izjavio je da ta niskobudžetna irska kompanija neće ponovo leteti ako bude naređeno da sedišta u sredini aviona budu prazna zbog sanitarne (socijalne) distance.

Izvor: Wikimedia/Wikimedia-Adrian Pingstone

U intervjuu "Fajnenšel tajmsu", O'Liri je upozorio irsku vladu da ako planira da uvede takvo pravilo "ili plati za sedište u sredini, ili se neće leteti" zato što niskotarfina kompanija ne može da zaradi sa popunjenošću od 66 odsto.

Prema njegovoj oceni, ostavljanje praznog sedišta u sredini čak ni ne garantuje dovoljnu distancu kada je virus u pitanju.

"To je idiotska ideja koja ionako ne vodi ničemu", rekao je O'Liri.

Konkurentska britanska niskotarifna kompanija Izidžet je prošle sedmice pomenula mogućnost da u početku leti sa praznim sedištima u sredini.

S druge strane, Britiš ervejz je odlučio da suspenduje većinu zaposlenih, a osnivač Virdžin atlantika, Ričard Branson, je zatražio od vlade da pomogne kompaniji koja bi u suprotnom mogla da bankrotira. Zarad državnog spasa Vidržina milijarder Branson je založio svoje karipsko ostrvo.

Prema proceni Međunarodne organizacije za civilni vazdušni saobraćaj, do septembra bi moglo da bude za 1,2 milijarde putnika manje zbog pandemije korona virusa.

Ali, dok neki imaju katastrofične najave, drugi iznose solidne prognoze. Niskotarifni avioprevoznik Vizer procenjuje da će u završnom računu za fiskalnu 2020. godinu, koja je počela 1. aprila, iskazati neto dobit između 270 i 280 miliona evra.

Tagovi