Svijet

Evo ko su mogući naslednici Kim Džong Una!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Svijetom se proširila vijest o navodnom lošem zdravlju sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una, što je podstaklo i priče i ko bi mogao da ga nasledi u slučaju da nakon njegovog osmogodišnje vladavine nešto pođe po zlu.

Izvor: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

CNN je nedavno izvijestio da je Kim Džong-un u životnoj opasnosti nakon operacije, ali mediji u Kini i Južnoj Koreji kažu da su to pretjerani navodi, ističući da nema “neuobičajenih znakova” kad je riječ o njegovom zdravstvenom stanju, prenio je Kurir.

Spekulacije o potencijalnom nasledniku su međutim već krenule.

Kako su Kimova djeca još premlada, a nijedan preživjeli član vladajuće dinastije nema "čist" put do vodeće pozicije u državi, lista se svijela na četiri osobe.

Kim Jo-džong

Kimova sestra jedna je od najbližih pomoćnica svog četiri godine starijeg brata. Ona je ranije ovog mjeseca ponovo imenovana kao zamjenica u politbirou Radničke stranke, vladajuće stranke u zemlji. Time je postala jedina druga članica porodice Kim koja ima bilo kakvu stvarnu moć unutar režima.

Iako je postala prva članica dinastije koja je posetila Seul i pratila svoga brata na sastancima s predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom i kineskim Sijem Đinpingom, Kim Jo-džong je radila i prizemnije poslove, poput gašenja Kimove cigarete tokom pauze na putovanju vozom za Kinu. Nije jasno hoće li patrijarhalna elita Sjeverne Koreje podržati ženu kao sledećeg "vrhovnog vođu".

Kimov sin

Muški naslednik predstavljao bi konvencionalnu opciju budući da je i sam Kim tako došao na vlast nakon svoga oca Kim Džon-ila, koji je pak vlast naslijedio od osnivača Sjeverne Koreje Kima Il-sunga. Južnokorejski obavještajci kažu da se Kim 2009. godine oženio bivšom pevačicom Ri Sol-ju, a smatra se da imaju troje djece.

Međutim, nijedno od to troje djece još nije službeno pomenuto u državnim medijima. Južnokorejske dnevne novine Donga Ilbo tvrde da je njihovo najstarije dijete, sin, rođen 2010. Bivši košarkaš Denis Rodman je 2013. rekao da je tokom posete Sjevernoj Koreji u rukama držao Kimovu ćerku.

Ako bi Kim za naslednika imenovao jednog od svojih potomaka, bilo sina ili ćerku, oni bi državu mogli da preuzmu tek sa 18 godina, a dotad bi njome vladao regent.

Kim Han-sol

Da se njegov otac Kim Džong-nam nije posvađao s Kim Džong-ilom i otišao u egzil u Makao, 25-godišnji Kim Han-sol danas bi možda već bio proglašen naslednikom. On je stariji polubrat Kim Džong-una i svojevremeno je bio njegov najveći rival. Poznat po ljubavi prema kockanju, Kim Džong-nam je znao da kritikuje režim svog polubrata.

Nade da će se Kim Han-sol jednom vratiti u zemlju ugašene su 2017, kada su dve žene na aerodromu u Kuala Lumpuru nervnim agensom VX ubile njegovog oca. Kineska policija je kasnije uhapsila nekoliko Sjevernokorejaca koji su navodno poslati u Peking da ga ubiju.

Trenutno se ne zna njegova lokacija, a zanimljivo je da je pohađao međunarodnu školu u Mostaru.

KimDžong-čul

Jedini preživjeli Kimov brat verovatno nikada neće konkurisati za mesto "vrhovnog vođe" budući da ga gitara zanima više od politike. Te Džong-ho, svojevremeno jedan od čelnih ljudi u sjevernokorejskoj ambasadi u Londonu koji je prebjegao u Južnu Koreju, rekao je da Kim Džong-čul nema nikakvu titulu i da je veoma talentovan gitarista.

Muškarac pod pseudonimom Kendži Fudžimoto koji za sebe tvrdi da je bio lični suši kuvar Kim Džong-una, tvrdi da je bivši vladar Sjeverne Koreje svog srednjeg sina uvek smatrao "ženskastim". Južnokorejska televizija KBS 2011. je snimila Kim Džong-čula na koncertu Erika Kleptona u Singapuru. Zna se još da je studirao u Švajcarskoj i da voli košarku kao i njegov brat.

Sjeverna Koreja
Izvor: YouTube/Hindustan Times