Svijet

Pogledajte kratku istoriju fotografija Zemlje! FOTO

Izvor mondo.rs

Pogledajte kratku istoriju razvoja fotografija planete Zemlje iz svemira.

Izvor: NASA

Kad su Saveznici uništili nacističku Nemačku 1945. godine, SAD su zaplenile snažne nemačke rakete V-2 što je, kada se prevede, skraćeno za "Osvetničko oružje dva".

One su imale svoju važnu ulogu u stvaranju prve slike Zemlje iz kosmosa, piše Mashable. 

Naime, nakon što su prevezene i sastavljene u vetrovitim pustinjskim ravnicama Južnog Meksika, američki inženjeri (i, kontroverzno, zarobljeni nacistički naučnici) 24. oktobra 1946. godine su lansirali tehnološki naprednu raketu V-2 na  104 kilometara iznad zemljine površine.

Dok su to radili, 1946. godine, snimili su prve fotografije Zemlje iz svemira i tako je započeo nepisani običaj gledanja na našu oblačnu planetu iz svemira.

"Tokom gotovo svake misije okrećemo se i fotografišemo", rekao je Bill Barry, glavni istoričar NASA-e.

Kad se V-2 konačno spustio na Zemlju i preživeo, naučnici su bili očarani od nikada viđenog, zrnastog pogleda.

Prve slike Zemlje, iako male rezolucije i sablasne, stigle su u vreme kada se svemirska i odbrambena tehnologija naglo razvijala.

Usledila je svemirska trka, u kojoj su SAD slavno poslale astronaute na Mesec.

Prve fotografije Zemlje bile su prikladan početak za ovo novo doba.

Izvor: NASA

Četrnaest godina kasnije, Amerikanci nisu morali da čekaju da se bilo koji film "provuče" kroz atmosferu da bi mogli da vide najnoviji pogled na planetu Zemlju.

Sada, taj pogled je ekranizovan.

1. aprila 1960. godine meteorološki satelit TIROS-1 je preneo fotografije natrag na Zemlju, a već sledećeg dana New York Times je objavio ove slike na svojoj naslovnici.

Orbitirajući 724 kilometara iznad Zemlje, TIROS-1 je bio u svemiru 78 dana i snimio ukupno 19.389 slika, uključujući tajfun istočno od Australije.

Izvor: NASA

Nakon satelita TIROS-a na red je došaobrod Lunar Orbiter 1 koji je snimio prvi pogled na Zemlju snimljen svemirskim brodom u blizini Meseca.

Ali kao i slika rakete V-2, misija nije bila namenjena slikanju Zemlje. već je trebala da napravi detaljne slike površine Meseca.

U prvom planu je pegava mesečeva površina prekrivena kratera, a iza nje nalazi se zemlja prekrivena oblakom, od kojih je polovina prekrivena senkom Meseca.

Izvor: NASA

Slika sa Lunar Orbitor 1 nije napravila naslovnicu New York Times, poput TIROS-1.

Mariner 10 - svemirska letelica poslata je da slika Veneru i Merkur, a 1973. godine snimila je famoznu sliku Meseca i Zemlje.

Izvor: NASA

Tagovi