Svijet

Biće ovo najtoplija godina IKADA?! Pakleno u julu i avgustu

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Blic.rs

Predviđa da će ovo biti najtoplija godina ikad zabilježena na planeti.

Visoke temperature
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/coffeekai
 Američki naučnici Nacionalne uprave za okeane i atmosferu objavili su da postoji čak 75 odsto šanse da 2020. godina bude najtoplija na planeti Zemlji u istoriji mjerenja. Na ovo ukazuje i podatak da su prva tri mjeseca bila toplija samo 2016. kada je zabilježen jak uticaj fenomena "El Ninjo", koji zagrijevanjem Pacifika utiče na globalni temperaturni prosek.

"El Ninjo" ove godine nije toliko jak, a februar i mart su ipak bili najtopliji u istoriji, navodi se u istraživanju, prenosi "Ju-Es-Ej tudej".

​Naučnici upozoravaju da je dugoročan trend zagrevanja posljedica emisija gasova staklene bašte usled sagorijevanja fosilnih goriva i da će, čak i da ne bude najtoplija. Među pet najtoplijih godina ikada mogla bi da se nađe i 2020.

Kako se kalendarski budemo bližili ljetu tako će rasti i temperature.

Ono što se neće drastično razlikovati jesu padavine, te će ova dva mjeseca proći se prosječnim vrijednostima kada je riječ o vlažnosti.

Toplotni talasi u julu i avgustu

Tokom ljeta će prema najavama RHMZ-a uslediti temperature iznad višegodišnjeg prosjeka. Srednje maksimalne temperature će u prosjeku biti više za oko 1,9 tokom jula do oko 2,6 stepena više u avgustu. Ono što će takođe obilježiti ovaj period jeste mjesečna suma padavina koja će biti niža u odnosu na višegodišnji prosjek.

Septembar prosječno topao

Kraj ljeta i početak jeseni proći će sa manjim odstupanjima za taj period godine. Tako se u septembru očekuje srednja maksimalna temperature sa vrijednostima za oko 0,6 stepeni ispod višegodišnjeg prosjeka. Mjesečna suma padavina biće za par milimetara niža u odnosu na prosjek.

Prema ovim najavama može da se očekuje najtoplija godina i u Crnoj Gori. Ipak, kako je vrijeme promjenljiva kategorija iz dana u dan, prognoze bi trebalo uzeti sa rezervom.