Svijet

Zanimljivo: Stounhendž, građen "tehnikom" Lego kockica

Autor edition.cnn .com Izvor mondo.rs

Čuveno kamenje iz Stonhendža tokom godina je inspirisalo bezbroj posetilaca i istraživača, ali jedna retka fotografija probudiće pažnju i nekih mlađih generacija.

Izvor: Guliver/Getty Images/iStock / Getty Images Plus/ Wojtek Skora

Fotografija drevnog nalazišta u Engleskoj pokazuje jednu od “stena” odozgo i otkriva detalje koji pokazuju neverovatnu sličnost  čuvenog kamenja sa LEGO kockicama.

"Ovo je retko viđen pogled na vrh jednog od džinovskih kamenova", objavili su iz Stonhendža na Tvitteru prošle nedelje.

Izlazeći klinovi su jasno vidljivi, a odgovarajući vodoravni nadvratni kamen koji bi išao preko imao bi rupice kako bi se spojili. Nešto kao rani Lego!" istakli su na zvaničnom Tvitter nalogu drevne lokacije.

"Stonhendž je potpuno jedinstven po tome što je to jedini kameni krug za koji znamo bilo gde u svetu koji ima ove vrste klinova", rekla je Suzan Greanej, istoričarka.

Stvaranje složenih zglobova sa ovim tipom klinova, objasnila je, "uključivalo bi zaista pažljiv rad sa dosta oblikovanja."

Fotogradija , napravljena 1994. godine iz kamiona za trešnje, nije prošla neopaženo od strane danske kompanije za proizvodnju igračaka, koja je komentarisala: "ah, tamo je sve počelo."

Tagovi