Svijet

Afrika je sledeće veliko žarište korona virusa?

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Svetska zdravstvena organizacija upozorava na dve veoma važne stvari!

Izvor: Tanjug/AP/Anjum Naveed

Do sada je u Africi od korona virusa umrlo skoro 1.000, a zaraženo je više od 18.000 ljudi. Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi ovaj kontinent mogao da postane sledeće veliko žarište korona virusa.

Stope zaraze trenutno jesu niže nego u Evropi ili Americi, ali virus se širi dalje od velikih gradova a Afrika nema dovoljno respiratora kako bi adekvatno zbrinula pacijente sa najtežom kliničkom slikom.

Direktorka SZO za Afriku dr Matšidiso Moeti rekla je da se sve više virus širi od grlavnih gradova ka unutrašnjosti Južnoafričke Republike, Nigerije, Obale slonovače, Kameruna, Gane…

"Želeli bismo da se fokusiramo na prevenciju, kako bismo minimizirali broj ljudi kojima će kasnije biti potrebna intenzivna nega. Znamo da tip ustanova u kakvim se zbrinjavaju najteži pacijenti nije široko zastupljen u većini afričkih zemalja," rekla je ona.

Nabavka respiratora je jedan od najvećih izazova sa kojima se te zemlje treutno nose, a veliki problem u zaustavljanju širenja je prevencija. U gusto naseljenim područjima praktično je nemoguće upražnjavati socijalno distanciranje, a mnogi stanovnici nemaju pristup čistoj vodi i sapunu kako bi na pravilan način prali ruke.