Svijet

U čemu je tajna? Zemlje koje su se NAJBOLJE izborile sa korona virusom

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Dok pojedine zemlje imaju desetine i stotine hiljada zaraženih, u drugima se taj broj meri u stotinama, a i žrtava ima veoma malo u odnosu na globalnu situaciju...

Izvor: Tanjug/AP Photo/Vincent Thian

Za razliku od mnogih zemalja koje su na epidemiju korona virusa odgovorile poricanjem problema, a potom i nespretnošću koja je dovela do opsežnih mera zabrane, pravilnim pristupom odlikuju se četiri zemlje - Tajvan, Južna Koreja, Island i Nemačka, navodi se u analizi objavljenoj na sajtu CNN.

Zbog blizine Kine, epidemija COVID-19 za Tajvan je mogla predstavljati pravu katastrofu. Međutim, do sada je ukupno zabeleženo tek nešto iznad 390 slučajeva zaraze i šestoro preminulih, što je postignuto bez uvođenja strogih restrikcija.

Sprovedeno je opsežno testiranje na virus i praćenje kontakata zaraženih radi smeštanja u karantin, a u sprezi sa bazama podatka državnih službi, korišćene su i moderne tehnologije i skupovi velikog broja podataka.

Južna Koreja registrovala je svoj prvi slučaj COVID-19 otprilike u isto vreme kada su to učinile SAD i Velika Britanija, u koje je epidemija stigla kasnije, a razlog leži u agresivnom masovnom testiranju i izolaciji i praćenju kontakata, takođe uz upotrebu tehnologije.

Osim toga, i Tajvan i Južna Koreja naučili su lekcije koje su u prošlosti pružile epidemije SARS, odnosno MERS.

Dostupnost testova na COVID-19 bila je jedna od prednosti Islanda, gde su mogli da se testiraju svi koji su to želeli, a upravo to je, kako tvrde nadležni, rezultiralo niskim brojem zaraženih i umrlih.

Zbog brzog odziva na epidemiju, mere društvenog distanciranja i zatvaranja nisu naročito stroge.

Testiranje, izolacija zaraženih i praćenje kontakata pomoću modernih tehnologija sprovođeni su veoma agresivno, a u dijagnostici su, u okviru javno-privatnih partnerstava, učestvovale i privatne laboratorije.

Slučaj Nemačke je nešto drugačiji, budući da, sa više od 132.000 zaraženih, ova zemlja nije uspela da spreči širenje infekcije u mnogo značajnijoj meri nego što su to učinile neke druge zemlje, ali je uspela da broj žrtava drži pod kontrolom, pa broj umrlih iznosi tek četiri na 100.000 stanovnika, što je znatno niže od 18, odnosno 35, koliko je na 100.000 stanovnika zabeleženo u Velikoj Britaniji i Italiji.

Ovakav uspeh se dobrim delom može pripisati merama masovnog testiranja, u čemu je učestvovao i privatni sektor, ali je veoma dobra opremljenost nemačkog sistema zdravstvene zaštite takođe odigrala veoma važnu ulogu, ističe CNN.