Svijet

Kako u Austriji rade testiranje? Ne traže simptome, već...

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Način da se ustanovi realan broj zaraženih.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Steve Helber

U Austriji je danas počelo drugo reprezentativno testiranje građana sa ciljem utvrđivanjem "nepoznatog" broja inficiranih, odnosno stope zaraženosti stanovništva.

Institut za socijalne studije "SORA" u saradnji sa Crvenim krstom i Medicinskim univerzitetom testiraće 2.800 osoba starijih od 16 godina, koje je po slučajnom uzorku, na osnovu registra prijave boravka, izabrao Statistički zavod Austrije.

Cilj druge studije o prevalenciji treba da prikaže rasprostranjenost korona virusa u stanovništvu Austrije u vreme testiranja.

Ona se sprovodi po nalogu austrijske vlade, a učešće je na dobrovoljnoj osnovi i nije se moguće aktivno prijaviti za učešće.

Izabrane osobe dobiće od danas pismo poštom u kojem će biti objašnjen tok studije, a rezultati i podaci biće anonimno usklađeni. Rezultat testa korona virusa biće u svakom slučaju saopšten testiranoj osobi, za razliku od prve studije kod koje su samo pozitivno testirani informisani.

Prva studija o prevalenciji, koja je sprovedena početkom aprila, pokazala je da je 0,3 odsto stanovništva inficirano.

Na osnovu tog podatka se moglo proceniti da je najverovatnije broj inficiranih 28.500, dok je zvanično inficiranih upola manje. 

Na osnovu niske stope zaraženosti stanovništva austrijska vlada je odlučila da krene sa popuštanjem restriktivnih mera.