Svijet

ŠOK ISTRAŽIVANJE! Liječenje od korone može da košta siću! (VIDEO)

Autor mondo.me Izvor Kurir

Novi članak u časopisu Journal of Virus Eradication objavljen juče istražio je troškove masovne proizvodnje nekoliko lijekova koji su pokazali različita obećanja u globalnoj borbi protiv novog koronavirusa, COVID-19.

Izvor: Guliver/Getty Images/MJ_Prototype

Istraživanje, na čijem je čelu bio doktor Endru Hil sa Odjeljenja za translacionu medicinu Univerziteta u Liverpoolu, otkrilo je da su ljekovi poput Remdesivira, lijeka koji se koristi za liječenje SARS-a i ebole, mogli proizvesti za samo 0,93 dolara po dnevnoj dozi, i kombinacija hepatitisa C ljekovi Sofosbuvir i Daclatasvir mogu se napraviti za samo 0,39 USD. To bi značilo samo 9 USD i 5 USD, za kompletan kurs liječenja.

U svijetu se vrše ispitivanja brojnih različitih ljekova. Ako prepravljeni ljekovi pokažu efikasnost protiv COVID-19, oni bi mogli biti profitabilni po veoma niskim cijenama, za mnogo manje od trenutnih cijena na listi “, zaključuju.

Međutim, efikasna vakcina vjerovatno neće biti dostupna najmanje krajem 2021. godine, što znači da su u međuvremenu postojeći ljekovi najbolja nada čovječanstva. Problem je u tome što je prodajna cijena mnogih ljekova koji se ispituju nevjerovatno skupa, što znači da će se čak i države sa visokim dohotkom boriti da ih plate.

lijek korona
Izvor: YouTube



Antimalarijski tretmani hlorokinom i hidroksihlorokvinom, na koje je računao predsjednik Trump, mogli bi se proizvesti za samo 0,30 USD i 1 USD za cio dvonedjeljni tretman. Međutim, potonji ima prodajnu cijenu od 93 dolara u SAD. Autori napominju da iako je jedna mala kineska studija pronašla neku korist od lijeka, druge nisu utvrdile značajne razlike između grupa koje su uzimale lijek i drugih koje nisu, upozoravajući da ne mogu da postignu konkretni zaključci još. Dok dvonedjeljni tretman Sofosbuvir / Daclatasvir u Pakistanu košta 6 dolara, Gilead naplaćuje do 18.610 dolara za potpuno isti lijek u Sjedinjenim Državama.

Farmaceutski gigant već je objavio da namjerava da proizvede 500.000 tretmana za liječenje Remdesivirom do oktobra i milion do 2021. Međutim, ako se pokaže efikasnim u borbi protiv virusa, to vjerovatno neće biti dovoljno blizu; već je preko 1,6 miliona potvrđenih slučajeva COVID-19, a zvanično se broji skoro 100 000 smrtnih slučajeva. Trošak aktivnog farmaceutskog sastojka u Remdesiviru iznosi oko 4.000 dolara po kilogramu. Međutim, ima ga samo oko 1 gram u svakom cjelokupnom toku, što znači da bi dnevna doza koštala oko 0,93 dolara dnevno, što je znatno jeftinije od troškova špriceva i druge opreme neophodne za samu primjenu lijeka.

Dr Hil razgovarao je danas sa MintPress Nevs, rekavši nam da se lijek protiv HIV-a Truvada takođe smatra potencijalnim oružjem u borbi protiv virusa. "U Španiji je upravo pokrenuta studija o 4000 pacijenata i postoje dokazi da bi to moglo funkcionisati, ali je vrlo slučajno", rekao je. "U Africi Truvada košta oko 1 USD nedjeljno, tako da možete da uradite kurs liječenja koronavirusom za 2 dolara." Međutim, u Sjedinjenim Državama Gilead Amerikancima naplaćuje oko 2.000 dolara mjesečno, ostvarujući bruto profit od oko 28.000 procenata. Kao rezultat ogromnog poskupljenja cijena, trenutno je manje od deset procenata Amerikanaca koji bi trebalo da uzimaju lijek.

Kao što je MintPress izvijestio u decembru, Gilead je takođe široko optužen da suzdržavao razvoj lijeka dok ne nestane njegov patent za raniji, daleko inferiorniji lek protiv HIV-a. Studija koju je finansirala kompanija otkrila je da bi sprečavanje pacijenata da uzimaju novi lijek izazvalo dodatnih 16.000 smrti tokom devet godina. Možda najšokantnije od svega, Truvada je zapravo razvijen na javni trošak, poreski obveznicu su ga platili 50.000 miliona dolara.

Ipak, i dalje se prodaje po gotovo 300 puta većoj cijeni od toga čak i razvijene zemlje poput Australije. Preko sedam miliona Južnoafrikanca ima HIV / AIDS, (zvanično) stopa prevalencije od 19 procenata stanovništva. Kada je njihova vlada zaobišla zakone o patentima i započela distribuciju generičkih ljekova svom siromašnom stanovništvu, desetine farmaceutskih kompanija izvele su je na sud, zahtijevajući da im se izgubljeni profit vrati. Odustali su od slučaja tek nakon smanjivanja epidemije u svijetu.