Svijet

Najtužniji Uskrs u Italiji: Tišina, samo odjekuju crkvena zvona

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Na Uskrs se Italija probudila u tišini, bez radosti, bez ljudi.

Izvor: Claudio Furlan/LaPresse via AP/Tanjug

Predsednik Republike Serđo Matarela, po treći put nakon početka pandemije, obratio se Italijanima i poručio da će i on, kao većina nacije ovaj praznik provesti sam. Pozvao je građane na disciplinu i poštovanje mera zabrane. “Uspećemo, zajedno”, poručio je Matarela.

Ovakav Uskrs stariji Italijani ne pamte, kako je preko radija posvedočio izvesni Franko, ni u vreme rata, kada su padale bombe.

Crkve su prazne, zvona zvone uzalud jer niko neće doći na zajedničku misu. Ovaj 12 April, sunčan i topao, više liči na dan žalosti, nego na prolećni praznik.

Za brojne italijanske porodice je upravo tako, žale jer su izgubili drage.

Epidemija korona virusa pokosila je dede i bake. To je bila generacija Italijana koji su izgradili zemlju nakon Drugog Svetskog Rata, digli zemlju iz pepela i ruševina, i izgradili u državu koja je među 10 najbogatijih i najrazvijenih zemalja u svetu.

Evo kako izgleda Venecija:

Pusta Venecija (INFO)
Izvor: Youtube/VoA

Među žrtvama je i stotinu sveštenika, ljudi koji su na početku pandemije, kao i lekari, bili u direktnom kontaktu sa zaraženim, bez odgovarajuće zaštite, pa su na kraju i sami podlegli virusu.

U medijima se stalno ponavlja da nakon pandemije više ništa neće biti isto. Za veliki broj Italijana je već tako, suočavaju se sa velikim promenama: pre svega finansijskim.

Mnogi su ostali bez posla, i već drugi mesec nemaju redovne prihode, mnogi neće bez posla imati novca ni za svečani uskršnji ručak.

Nadležni su zatrpani desetinama hiljada molbi i elektronskih zahteva za finasijsku pomoć.

Pored interventnih 400 miliona evra koje je vlada uputila kao hitnu pomoc siromašnima, razmatraju se i druge mere.

Partito Democratico PD (demokratska partija) predložila je naknadno oporezovanje svih koji godišnje zarađuju vise od 80 hiljada evra, ali su druge partije odbile predlog.

Tagovi