Svijet

PUTIN NEŠTO ZNA O KORONI ŠTO DRUGI NE ZNAJU? Ne odustaje od parade!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Rusija održava probe za svoju paradu na Dan pobjede, zakazanu za 9. maj uprkos koronavirusu pošto se Kremlj opire otkazivanju patriotskog praznika od velikog političkog značaja, piše Kurir

Izvor: Tanjug, Alexei Druzhinin/Pool Sputnik Kremlin

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebalo bi da ugosti francuskog predsjednika Emanuela Makrona i druge svjetske lidere na vojnoj paradi povodom 75. godišnjice završetka drugog svjetskog rata.

Ali sa 12 miliona Moskovljana zatvorenih u svojim stanovima i globalnom pandemijom u periodu samoizolacije, pripreme za paradu izazvale su zabrinutost u Rusiji.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kome je kako se tvrdi 15.000 vojnika koji su postrojeni izvan Moskve, gdje je rusko ministarstvo odbrane potvrdilo da održava probe za Dan pobjede.

Opozicioni lider Aleksej Navaljni nazvao je "idiotizmom" odluku ministra odbrane Sergeja Šojgua da se nastavi sa probama, nazivajući gomilu vojnika potencijalnim "uzgajalištem za koronavirus".

S druge strane rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da preduzima mjere predostrožnosti kako bi obezbijedilo bezbijednost vojnika, uključujući redovna mjerenja temperature.