Svijet

REVOLUCIONARNO: Naučnici kreirali enzim koji reciklira plastiku

Autor mondo.me Izvor The Guardian

Bakterijski enzim koji se prvobitno nalazi u kompostu može se koristiti za pravljenje visokokvalitetnih novih flaša

Izvor: Shutterstock

Naučnici su stvorili mutirani bakterijski enzim koji tokom sati razbija plastične boce za recikliranje.

Enzim, prvobitno otkriven u kompostnoj gomili lišća, smanjio je flaše do hemijskih gradivnih blokova koji su zatim korišćeni za pravljenje novih visokokvalitetnih flaša. Postojeće tehnologije recikliranja obično proizvode plastiku samo dovoljno dobru za odjeću i tepihe.

Kompanija koja stoji iza proboja, Carbios, saopštila je da ima za cilj recikliranje u industrijskom obimu u roku od pet godina. U partnerstvu je s velikim kompanijama, uključujući Pepsi i L'Oreal kako bi ubrzali razvoj. Nezavisni stručnjaci nazvali su novi enzim velikim napretkom.

Milijarde tona plastičnog otpada zagađivale su planetu, od Arktika do najdubljeg okeanskog rova i predstavljaju poseban rizik za život u moru. Kampanjari kažu da je smanjenje upotrebe plastike ključno, ali kompanija je rekla da je snažan, lagan materijal vrlo koristan i da je pravo rješenje recikliranje dio rješenja. Novi enzim otkriven je u istraživanju objavljenom u srijedu u časopisu Nature.

Rad je započeo pregledom 100.000 mikroorganizama za perspektivne kandidate, uključujući oktobarsku kompostnu bubu, koja je prvi put otkrivena 2012. godine.

 „To je potpuno zaboravljeno, ali pokazalo se da je najbolje“, rekao je profesor Alain Marti sa Univerziteta u Tuluzu u Francuskoj, glavni naučni direktor kompanije Carbios. Naučnici su analizirali enzim i uveli mutacije kako bi poboljšali njegovu sposobnost da razgradi PET plastiku od koje se prave boce za piće.

Takođe su ga učinili stabilnim na 72 stepena Celzijusa, blizu savršene temperature za brzu razgradnju.Tim je koristio optimizovani enzim da razbije tonu otpadnih plastičnih boca, koje su u roku od 10 sati razgradile za 90 odsto. Naučnici su zatim koristili materijal da bi napravili nove plastične flaše sa hranom. 

„Recikliranje plastike je mit“: šta se zaista dešava sa vašim smećem?

Carbios ima ugovor sa biotehnološkom kompanijom Novozimes za proizvodnju novog enzima u obimu koristeći gljivice. Kazalo je da je cijena enzima samo 4% troškova netaknute plastike napravljene od ulja. 

Flaše za otpad takođe moraju biti mljevene i zagrejane prije dodavanja enzima, tako da će reciklirani PET biti skuplji od neaktivne plastike. Ali Martin Stiven, zamjenik izvršnog direktora kompanije Carbios, rekao je da se postojeća reciklirana plastika slabijeg kvaliteta prodaje sa premijom zbog nedostatka snabdevanja.

 „Mi smo prva kompanija koja je na tržište iznijela ovu tehnologiju“, rekao je Stivenn.

„Naš cilj je da napredujemo do 2024., 2025. godine u velikim industrijskim razmerama.“ Rekao je da je smanjenje upotrebe plastike jedan dio rejšavanja problema otpada.

„Ali svi znamo da plastika donosi mnogo vrijednosti društvu, u hrani, medicinskoj njezi, transportu. Problem je plastični otpad".

Ključno je povećati prikupljanje plastičnog otpada, rekao je Stiven, a otprilike polovina plastike završava u okolini ili na deponiji.Drugi tim naučnika otkrio je tokom 2018. godine da su slučajno stvorili enzim koji razbija plastične boce od pića. Jedan od tima koji stoji iza ovog napretka, prof. Džon MekGin, direktor Centra za enzimske inovacije na Univerzitetu u Portsmutu, rekao je da je Carbios vodeća kompanija koja se bavi proizvodnjom enzima za razbijanje PET-a u velikoj mjeri i da je novi posao bio veliki napredak . 

„To omogućava mogućnost istinskog biološkog recikliranja PET industrijskih razmjera. Ovo je veoma veliki napredak u pogledu brzine, efikasnosti i tolerancije toplote “, rekao je MekGin.

„Predstavlja značajan iskorak za istinsku kružnu reciklažu PET-a i ima potencijal da smanji naše oslanjanje na naftu, smanji emisije ugljenika i upotrebu energije i podstakne prikupljanje i recikliranje otpadne plastike.“

 Naučnici takođe postižu napredak u pronalaženju bioloških načina za razbijanje drugih glavnih vrsta plastike. U martu su njemački istraživači otkrili bubu koja se hrani otrovnim poliuretanom, dok su ranija djela pokazala da ličinke voštanog molja - koje se obično uzgajaju kao mamac ribe - mogu pojesti polietilenske kese.