Svijet

Švedski doktor upozorava: Totalna blokada gora od virusa!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Švedski neurolog i anesteziolog Klaes Hultling objašnjava zašto u ovoj zemlji imaju drugačiju taktiku protiv korone

Izvor: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

On je za Slobodnu Dalmaciju rekao da su u Švedskoj zauzeli drugačiju taktiku u borbi protiv koronavirusa i da u tome podržavam vladu svoje države, prenosi Kurir.

Trenutno niko u svetu nema tačne smernice kako se boriti protiv ove bolesti. Švedska strategija ne govori da je virus slab i da ga potcjenjujemo. Naprotiv, svjesni smo situacije, ali nema dokaza da će strogi karantin biti bolji od ovog našeg modela. Tek ćemo nakon šest mjeseci moći da podvučemo crtu i kažemo čiji je pristup bio bolji", poručio je udoktor Hultling.

On je dodao da "ne možete da uništite cijelu ekonomiju, zatvorite sve u kuće, a niste sigurni kako će ta mjera zaista uticati na epidemiju".

"Mjera totalne blokade, sigurno je, može uništiti ekonomiju i živote građana i pogoditi nas i gore od virusa. Totalni karantin, vidimo u primeru nekih zemalja, djeluje, ali pod koju cijenu i do kada bi se trebalo držati takve taktike? Naša strategija jeste da se maksimalno smanje kontakti, posebno starijih ljudi i onih sa hroničnim bolestima. Sve osobe koje su zaražene i svi njihovi kontakti se “love”, sistem je tako postavljen da se zaista izoluju porodice i prijatelji zaraženih, a ne cijela država. To za sada djeluje jer Šveđani neće, ako su u samoizolaciji, izlaziti napolje i ugrožavati druge", kazao je Hultling.

Rekao je i kako ga nije strah, ali nije mu ni svejedno. Kao ljekar radi 40 godina i nikada nije vidio ispred bolnica kontejnere sa hladnjačama u koje će biti smještena tijela.

Doktor Hultling  smatra da to dovoljno pokazuje da je situacija ozbiljna.

Dodaje je i kako ga brinu otvorene pijace u Kini i kako bi one trebalo da se zatvore ili da se pooštre mjere prodaje životinja.

On je prokomentarisao da "očito nismo ništa naučili iz epidemije opasnog SARS-a", jednog iz porodice koronavirusa koji su na ljude prenijeli šišmiši.

"Slažem se da Kinu ne treba diskriminisati govoreći da je to kineski virus, međutim ako su njihove pijace izvor zaraze, a oni ih ne zatvaraju, to je na neki način ipak njihov virus", rekao je.

Tagovi