Svijet

U Koreji su zbunjeni: Još 40 izlečenih OPET pozitivno na koronu

Autori mondo.me Mladen Šolak

Za sada će 91 pacijent ponovo morati na lečenje.

Izvor: Tanjug, Ahn Young-joon/AP

U Južnoj Koreji, državi sa 51,7 miliona stanovnika, donedavno su mislili da su očekivano uspešno obuzdali virus korona. Zvanično je obolelo 10.540 osoba, uz 208 smrtnih slučajeva i te brojke nisu nagoveštavale bilo kakve probleme.

Međutim, u petak su ipak objavljeni zbunjujući podaci, nedelju dana pre tamošnjih izbora.

U petak je utvrđeno da je samo u 24 časa 41 osoba ponovo obolela od opasnog virusa, čime se ukupni broj dva puta zaraženih popeo na 91.

Dok su u Koreji verovali da efikasno stiču kolektivni imunitet, naišli su na problem koji ne mora da znači da se infekcija "reaktivirala" u istom obimu i intenzitetu.

Tamošnji stručnjaci tvrde da postoji mogućnost da je virus ostao zadržan u organizmu u tako maloj meri da nije infektivan. Takođe, ne isključuju ni mogućnost pogrešnih rezultata testova.

"Lično, mislim da je najrealnije objašnjenje to da su njihovi prethodno negativni rezulltati bili netačni", izjavio je engleski doktor Pol Hanter za britanske medije.

Ukupan broj izlečenih od korone u Južnoj Koreji je skoro 7.000, a epicentar tamošnje zaraze, grad Daegu, danas je prvi put od kraja februara prijavio "nula novozaraženih".

Razlog za dodatni oprez Korejaca su i tamošnji opšti izbori, koji su zakazani za sledeću sedmicu uz velike mere predostrožnosti