Svijet

Umirala od korone a tražila pomoć digitalnog asistenta!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Amerikanka šokirala rođake porukama koje je ostavila.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Korisnica staračkog doma u Mičigenu oboljela od korone pred smrt je tražila pomoć digitalnog asistenta, ispričala je njena sestra.

Šezdesetgodišnja Lu En Dejgen (66) umrla je u subotu, ubrzo nakon što je prebačena u bolnicu u Grend Repidsu. Bila je jedna od 31 korisnika i pet članova osoblja koji su koji su bili pozitivni na koronu, prenosi Kurir.

Pol Pruit, direktor operacija u Metronu, rekao je da je Dejgen bila u staračkom domu 10 godina i da "nikada nije bila u bolnici prije komplikacija koje su se brzo razvile kao posledica COVID-19".

"Jednom kada su ti simptomi naglo napredovali, a po savjetu njenog ljekarskog tima, odmah su je poslali u bolnicu", rekao je Pruit, koji dodaje da se svi žaraženi nalaze u karantinu.

Kancelarija medicinskog inspektora saopštila je da je Dejgen smrt uzrokovala dijabetes, hipertenzija i COVID-19, kaže njena sestra Peni.

Dejgen je imala dva udara u 2008. godini, zbog čega je bila paralizovana na lijevoj strani, rekla je sestra.

Peni Dejgen nije mogla lično da posjeti sestru nakon što je starački dom, poput drugih širom zemlje, zbog pandemije ograničavao posjete. Tako je digitalni asistent Aleksa postao osnovni način za komunikaciju Dejgenove sa svojom sestrom.

Peni Dejgen, koja živi u Sparti, oko 15 milja sjeverno od Grand Rapids-a, rekla je da vjeruje da je starački dom mogao da preduzme preventivne mjere da uspori širenje virusa, ali je rekla da ne krivi ustanovu.

Tokom poslednjih tri do četiri dana života njene sestre bilo je 40-tak snimaka na Amazonovom uređaju, rekla je Peni.

Na jednom od njih Lu En Dagen kaže: "Aleka, pomozi mi." U drugom: "Boli me. Moram naći način da to olakšam." Pitala je i Aleksu: "Možete li mi pomoći da se nosim sa bolom?" i rekao: "Oh, Aleksa, mnogo me boli".

Peni Dejgen je u četvrtak rekla kroz suze: "Samo sam se osjećala loše jer joj nisam mogla pomoći."