Svijet

Korona virus NE SMIJE DA UNIŠTI slobodu društva

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor n1

Generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić izjavila je da koronavirus uništava brojne živote, ali da se ne smije dozvoliti da uništi suštinske vrijednosti i slobodu društva.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Marija Pejčinović Burić je vladama 47 članica Savjeta Evrope uputila preporuke o poštovanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava tokom pandemije koronavirusa.

Najveći društveni, politički i pravni izazov za članice biće njihova sposobnost da efikasno odgovore na krizu, istovremeno garantujući da mjere koje preduzimaju ne ugrožavaju dugoročni interes zaštite osnovnih evropskih vrijednosti, navela je Marija Pejčinović Burić, saopštio je Savjet Evrope.

Cilj preporuka je da pomogu kako bi mjere preduzete tokom krize bile ograničenog trajanja i srazmjerne opasnosti širenja virusa.


Taj dokument se odnosi na odstupanje od Evropske konvencije o ljudskim pravima tokom vanredne situacije, poštovanje vladavine prava i demokratskih prava u tim okolnostima, standarde osnovnih ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja, zaštitu podataka, pravo na obrazovanje i zaštitu ranjivih grupa od diskriminacije, zaštitu od kriminala i zaštitu žrtava.