Svijet

NOVA TEORIJA: Korona virus postoji među ljudima GODINAMA unazad? (VIDEO)

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Epidemiolozi navode da korona virus možda postoji među ljudima mnogo duže nego što se mislilo, evo šta kažu!

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/Manjurul

Poreklo korona virusa još uvek nije stoprocentno razjašnjeno, i predmet je brojnih teorija zavere.

Sada naučnici kažu da je moguće da korona virus postoji među ljudima godinama, ali da je vremenom mutirao do trenutnog smrtonosnog oblika.

"Verujem da je ovaj virus među ljudima već godinama. Možda nikad nećemo uspeti da rekonstruišemo tačno koliko je dugo prisutan," rekao je profesor epidemiologije Ijan Lipkin za Si-En-En.

Široko rasprostranjena teorija navodi da je virus prešao sa slepih miševa na ljude, ali pojedini naučnici se ne slažu sa njom.

"Moguće je da je ovaj virus godinama unazad pravio male 'požare', ali da smo na njega obratili pažnju tek nakon 'eksplozije' u decembru prošle godine," slaže se profesor epidemiologije Robert Geri.

U prilog teoriji on navodi da su razni prethodni oblici korona virusa bili neotkriveni decenijama, pre nego što su medicinski stručnjaci uspeli da ih sagledaju u potpunosti.

"Neki od blažih oblika decenijama su pogađali ljude, i godine su bile neophodne da bismo ih otkrili. To je jednostavno način na koji virusi funkcionišu," rekao je on za "Dejli mejl".

Epidemiolog veterine Endrju Kaningem naveo je da nije isključeno da je virus "došao" sa životinja, da se više puta adaptirao i mutirao, pre nego što je konačno razvio sposobnost da zarazi ljude i bude prenet dalje među njima.

Pogledajte video o teorijama zavere vezanim za koronu!

Tagovi