Svijet

ČETVRTO vanredno obraćanje kraljice Elizabete: Opet ćemo se SRETATI

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Britanska kraljica se tek ČETVRTI PUT vanredno obratila naciji za svojih 68 godina vladavine. Povod je pandemija korona virusa.

Izvor: Sky News/Mondo/screenshot

Od 1952. godine od kada je preuzela krunu Ujedinjenog Kraljevstva, kraljica Elizabeta, koja ima 93 godine, samo se četiri puta vanredno obratila podanicima Krune.

Za svojih 68 godina vladavine, kraljica se vanredno obraćalala, odnosno davala je "istorijske poruke", kako to podvlače britanski mediji, u predvečerje rata u Persijskom zalivu 1991. godine, nakon tragične smrti princeze Dajane 1997. godine i smrti svoje majke 2002. godine. (naravno, ne računaju se obraćanja za Božić).

Ovaj put je to učinila zbog pandemije korona virusa, koji je nazvala "posebnim izazovom", koji je, kako je rekla, donio mnogo bola pojedinim porodicama, mnogima finansijske probleme i velike promjene u životima svih.

Uz zahvalnost ljekarima i cjelokupnom medicinskom osoblju na naporima koje ulažu u spasavanju života svih oboljelih, ona se posebno zahvalila i onima koji ostaju kod kuće i na taj način pomažu ljekarima, štite ranjive...

"Ako ostanemo ujedinjeni i odlučni, prevazići ćemo ovo", rekla je britanska kraljica.

Prisjetila se i kako se pre 80 godina, sa svojom sestrom Anom, na sličan način obratila naciji kada je povod bio drugačiji, a sličan - kada su djeca morala da se odvoje od roditelja, zarad njihove bezbijednosti, pred početak Drugog svjetskog rata.

"Danas, još jednom mnogi osjećaju bolnu odvojenost, ali i tada smo znali a i danas znamo da je to prava stvar koju činimo. Ovaj izazov je drugačiji, ovog puta cijeli svijet je u istom... Ali, opet ćemo biti zajedno, opet ćemo biti sa svojim porodicama, opet ćemo se sretati", poručila je ona.