Svijet

NEKO DOBRO OD EPIDEMIJE: Vazduh u Madridu vidljivo čistiji

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Vazduh u Madridu vidljivo je čistiji nakon što je Španija uvela neke od najstrožih mjera na svijetu za borbu protiv pandemije korona virusa, pokazuju video snimci Rojtersa. Prodisala i Evropa.

Izvor: Tanjug/Dušanka Šešlija

Satelitski snimci kompanije Sentinel-5 pokazuju smanjenje prosečnog nivoa azot dioksida u mnogim evropskim metropolama.

Mere u Španiji su ograničile ekonomske aktivnosti, uključujući drumski saobraćaj od 14. marta, kada je vlada sprovela početnu petodnevnu zabranu kretanja, kasnije produženu na 12. april.

Video snimci Madrida napravljeni su 4. aprila 2020. i 2016. godine. Na slikama iz 2016. godine, zgrade među glavnim soliterima "četiri kule" obrubljene su smogom, dok je u subotu sve izgledao znatno jasnije.

I neki od glavnih madridskih puteva, koji su bili zagušeni vozilima, sada su praktično opustjeli zbog epidemije koja kosi cijele porodice.

Prema mjerama, koje će se sada produžiti do 26. aprila, ljudi moraju ostati kod kucće ii izlaziti samo po osnovno, poput kupovine hrane i ljekova.

Svi kafići, restorani i prodavnice su zatvoreni.

Veliki gradovi uključujući Madrid, Brisel, Pariz, Milano i Frankfurt pokazali su smanjenje prosječnog nivoa azot dioksida u periodu od 5. do 25. marta u poređenju sa istim periodom lane, pokazuju satelitski snimci kompanije Sentinel-5 objavljeni prošle nedelje.

I slike koje je objavila Evropska svemirska agencija (ESA) i koje je analizirala neprofitna Evropska alijansa za javno zdravlje (EPHA), pokazuju smanjenje gustine azot-dioksida, koji može izazvati respiratorne probleme i rak, prenosi agencija.