Svijet

Počela prva faza ispitivanja leka protiv korona virusa

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Francuskoj je otpočelo kliničko ispitivanje leka koji se bazira na krvnoj plazmi.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Prema poslednjim informacijama, u Francuskoj je od korona virusa umrlo više od 6.500 osoba, od kojih 5.091 u bolnicama i 1.416 u staračkim domovima i drugim medicinskim ustanovama, prenela je francuska televizija BFMTV.

U ovoj zemlji uskoro počinje kliničko ispitivanje u okviru kojega će se krvna plazma osoba koje su prebolele kovid-19 ubrizgati "pacijentima u akutnoj fazi bolesti", objavile su u subotu ustanove koje će sprovoditi testiranje.

"To kliničko ispitivanje sastoji se od transfuzije plazme pacijenata koji su preboleli kovid-19, a koja sadrži antitela na virus i koja bi taj imunitet mogla preneti na pacijenta koji boluje od kovida-19", navodi se u zajedničkom saopštenju Pariske univerzitetske klinke, Francuskog zavoda za krv i Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje.

"Krvna plazma osoba koje su prebolele kovid-19 sadrži antitela koja je njihov organizam razvio. Ta antitela mogu pomoći pacijentima u akutnoj fazi bolesti da se bore s virusom", veruju stručnjaci.

Rezultati se očekuju za dve do tri nedelje. Ciljano uzorkovanje organizovaće se od utorka u nekim francuskim pokrajinama među dve stotine pacijenata koji su ozdravili pre najmanje 14 dana.

"Pacijenti koji su ozdravili od kovida-19 biće lično pozvani da daju plazmu EFS-u", navodi se u saopštenju.

Tagovi