Svijet

Ljekovi za malariju u liječenju korona virusa "samo kad baš mora"

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Beta/AFP

Preporuka Evropske agencije za ljekove je da se lijekovi za malariju u liječenju korona virusa koriste samo u kliničkim ispitivanjima i "hitnim programima".

Izvor: Guliver/Getty Images/BackyardProduction

Lijek "hlorokin", za malariju i njegov derivat "hidroksihlorokvin" trebalo bi da se pri liječenju oboljelih od virusne bolesti Covid-19 koristi samo u kliničkim ispitivanjima ili "hitnim programima", upozorila je danas Evropska agencija za lekove (EMA).

Nekoliko zemalja svijeta je omogućilo davanje pacijentima zaraženim korona virusom te ljekove, za koje se zna da imaju antivirusna svojstva. Te zemlje nisu čekale rezultat kliničkih ispitivanja koja se upravo sprovode.

Dok su preliminarne studije u Francuskoj i Kini zaključile da rezultat obećava uspijeh, efikasnost "hlorokina" i "hidroksihoklorokvin" tek "treba da se dokaže", te bi te ljekove trebalo u lečenju Covid-19 koristiti samo u slučaju apsolutne potrebe, insistira regulatorni organ EU.

"Veoma je važno da pacijenti i zdravstveni radnici koriste hlorokvin i hidroksiholorokinin samo za odobrene indikacije ili u kliničkim ispitivanjima ili hitnim programima za liječenje Covida -19", objasnila je EMA.

I hlorokvin - sintetički derivat kinina, i hidroksihlorokvin koji se obično koristi za liječenje lupusa i reumatoidnog artritisa, mogu imati ozbiljne neželjene efekte, naročito ako se uzimaju u dozama većim od preporučenih ili u kombinaciji s drugim ljekovima.

"Ne smiju se koristiti bez recepta i bez nadzora ljekara, a recepti se ne smiju davati sem za odobrene indikacije, osim u okviru kliničkog ispitivanja ili protokola koji su potvrđeni u svakoj zemlji", dodaje EMA.

Oduševljenje izazvano nadom u te ljekove donosi i strahovanje od nestašice tih ljekova za redovne pacijente koji se njima liječe.