KORONA VIRUS

UŽASNA prognoza za Austriju: Ako se ne preduzmu mere, biće 100.000 mrtvih!

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ukoliko se što pre ne smanji stopa infekcije, Austriju čekaju crni dani, smatraju tamošnji stručnjaci...

Izvor: Tanjug/AP Photo/Matthias Rietschel/Pool

Grupa austrijskih uglednih eksperata upozorava da su potrebne odlučne, pooštrene mere, kako bi se sprečilo da zdavstveni sistem zemlje doživi krah sredinom aprila i dodaju da će, ukoliko mere ne budu preduzete, biti na desetine hiljada mrtvih.

Naučnici oko matematičara Matijasa Bajglbeka, Filpa Grosa, Valtera Šahmajera, Joahima Hermisona i Markusa Milera, rektora bečkog Univerziteta ističu da je neophodno značajno smanjiti stopu infekcije.

Naglašavaju da se ne sme buditi nada na brzo labavljenje restrikcija i zahtevaju strože mere nego do sada. Odlučujući faktor u studiji je stopa replikacije.

"Ako ne uspemo da taj faktor spustimo ispod vrednosti od jedan, može se očekivati krah zdravstvenog sistema u Austriji", navode oni u dokumentu.

Ukoliko bi stopa ostala na aktuelnom nivou, prema prognozi naučnika, Austrija bi do kraja godine imala čak 100.000 mrtvih, a kod dnevnog rasta od 30 odsto čak i više od 120.000 žrtava!

Takođe podvlače značaj suzbijanja zaraze u bolnicama, jer je primer Italije pokazao da lekari i medicinsko osoblje mogu preneti virus na mnoga lica.

Naučnici zahtevaju veće testiranje, praćenje građana preko mobilnih telefona i uspostavljanje posebne bolnice predviđene za pacijente sa COVID-19.

Tagovi