Svijet

SZO: Zatvaranje gradova je nužno, ali nije samo po sebi dovoljno

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) dr Majkl Rajan kaže da zatvaranje gradova neće samo po sebi "oterati" korona virus, ali da je to neoohodno jer je alternativa mnogo gora.

Izvor: AP Photo/Mary Altaffer/Tanjug

Korona virus je do sada u celom svetu odnela više od 35.000 života, a ukupno je obolelo više od 738.000 ljudi. Trećina svetske populacije je u svojevrsnoj izolaciji. U čak 202 zemlje i teritorije je zabeležen bar po jedan slučaj.

Najteže pogođene zemlje su Italija (više od 11.500 smrtnih slučajeva), Španija (više od 7.300 smrtnih slučajeva), u Francuskoj je broje preminuih prešao 3.000, a u Sjedinjenim Američkim Državama ima više od 140.000 obolelih, kao i više od 2.400 mrtvih...

U mnogim zemljama sveta uvedene su rigorozne mere, karantin, zatvaranje čitavih kvartova, pa i gradova. U pojedinim je, poput Srbije, a od danas i Crne Gore, uvedena zabrana kretanja.

Izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Majkl Rajan je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da su takve mere, poput zatvaranja gradova i zabrane kretanja za ljude sigurno teške, bolne i nepopularne, ali da je alternativa još gora.

 On je još rekao da se broj slučajeva zaraženih korona virusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije "potencijalno stabilizuje", ali da još nije vreme da se ublaže oštre mere na limitiranju i praćenju širenja virusa.

"Grozničavo se nadamo da je o tome reč. Mi, međutim, sada moramo da potisnemo taj virus, i to se neće desiti samo po sebi", izjavio je Rajan u sedištu SZO u Ženevi.

Tagovi

SZO