Svijet

ČUDOTVOTNI IZVOR? Selo okruženo koronom, a nema NIJEDNOG zaraženog!

Autori mondo.me Danijela Pašić Izvor mondo.rs

Stanovnici sela Montaldo Torineze, koje se nalazi na sjeveru regije Pijemont, za sada nema nijedan zabilježeni slučaj korona virusa.

Izvor: Youtube/screenshot/Città metropolitana di Torino

Neki stanovnici tog seoceta, uključujući i njegovog predsjednika opštine Serđa Đaijotija, vjeruju da je to zbog takozvane "čudotvorne vode" koja je, prema legendi, izliječila trupe Napoleona Bonaparte od upale pluća.

Ovo seoce nalazi se samo 19 kilometara od Torina u kojem je dosad zabilježeno više od 3.500 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom. Širom regije taj je broj veći od 8.000.

Voda koja izvire u Montaldo Torinezeu, koji ima oko 720 stanovnika, navodno je 1800. godine pomogla u izlečenju Napoleonovih trupa, neposredno prije bitke kod Marenga.

"Prema pričama, Napoleonovi generali oboljeli su od upale pluća. Zahvaljujući čistom vazduhu, prirodi, ali i ovom bunaru oni su ozdravili. Toekom tog perioda voda im je vjerovatno pomogla. Međutim, danas je taj bunar zatvoren i voda se koristi samo za navodnjavanje polja. Ne može da se pije", rekao je Đaijoti za "Gardijan".

Nakon što su se okrijepili "blagotvornom vodom", Napoleon i njegovi generali su trupe vodili do pobjede nad Austrijancima kod Marenga. Naučna potvrda ove teze ne postoji.

Montaldo Torineze, da sve bude još čudnije, u prosjeku ima starije stanovništvo, iako u mjestu žive i mlađe porodice s djecom.

Đaijoti kaže da je vjerovatni razlog za odsustvo korona virusa i čist vazduh i zdrav život građana, ali i njegova lična nastojanja da sve porodice dobiju maske na vrijeme.

"Ovdje skoro nema industrije, tu žive sve sami umjetnici. Od samog početka ljudima smo u sandučiće ubacivali obavještenja o tome da se moraju čuvati, da moraju da peru ruke, izbjegavaju direktan kontakt... Bili smo i prvi gradić u cijelom okrugu koji je stanovnicima podijelio maske, a to i dalje činimo", kaže on.

Selo kod Torina u kom nema bolesnih (INFO)
Izvor: Youtube/ Città metropolitana di Torino