Svijet

Kardiolog prebolovao koronu: Bojao sam se da neću vidjeti porodicu

Autor mondo.me Izvor Kurir

Drama sa pandemijom koronavirusa u Italiji i dalje ne jenjava a jedan njen djelić ispričao je 65-godišnji kardiolog Fabio Biferali koji se oporavaio od bolesti.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Julien Chatellier/Dicod

Doktor Biferali je proveo osam dana "izolovan od svijeta" na odeljenju intenzivne nege, prenosi Kurir.

"Imao sam čudne bolove, kao da mi neko sjedi na leđima. Pošto sam ljekar, rekao sam samom sebi da je to upala pluća. Ne mogu da govorim o tome da ne zaplačem. Suze mi sad lako dolaze", rekao je Biferali.

Kazao je da mu je pomoglo u bolu to što je ljekar.

"Terapija kiseonikom je teška, potraga za radijalnom arterijom bolna. Neki drugi očajni pacijenti vikali su, 'dosta, dosta'. Najgore je noću. Nisam mogao da spavam, sobu je preplavila tjeskoba. Tokom dana dolaze ljekari, dolaze sestre, dostavljaju hranu. A noću... noću dolaze noćne more. Smrt vreba", opisao je.

"Kako nisam mogao da spavam, brojao sam udisaje čovjeka do sebe pomoću štoperice na mobilnom. Zadao sam sebi da pazim na njega. Tako sam prestao da mislim o sebi", objasnio je.

Sjeća se da je medicinsko osoblje bilo potpuno prekriveno. "Mogao sam da im vidim samo oči, brižne oči, i da im čujem glas. Oni su mi ulivali nadu", prisjeća se.

Kaže da mu je u tim danima najviše nedostajala porodica.

"Bojao sam se da ih više nikada neću vidjeti i zagrliti. Dopustio sam da me očaj preplavi", dodaje.

Naglašava da je u ovome naučio važnu lekciju.

"Od sada nadalje, boriću se za javno zdravlje. Ovo se ne smije tretirati kao pokazna vježba i ostaviti u rukama političara. Moramo odbraniti jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svijetu", zaključio je doktor.

Tagovi