Svijet

Rusi i Japanci napravili novi test za koronu: Rezultat za pola sata

Izvor mondo.rs Izvor sputnjik

Prošle nedelje ruski Fond direktnih investicija je objavio informaciju da je proizveden novi tip testova na virus korona zajedno sa japanskom kompanijom "Mirai genomiks."

Izvor: Tanjug/AP Photo/Domenico Stinellis

Direktor Fonda Kiril Dmitrijev kaže da je u Rusiji sistem već dobio odobrenje i da se već koristi za dijagnostiku korona virusa.

Prošle nedelje sistem je odobrio Roszdravnadzor i aktivno se već koristi na klinikama "Majka i dijete",  "Arhimed", a koristi ga i mreža laboratorija KDL. 

Koriste ga i različite korporacije, na primjer, juče je „Fosagro“ tražio testove za proveru zaposlenih koji su bili u kontaktu sa jednim oboljelim u Kirovsku.

"Naš test je već dobio sertifikat u Austriji, a dali smo dozvolu i za korišćenje u SAD. Pretpostavljamo da će našu tehnologiju koristiti vodeće zemlje svijeta", kazao je Dmitrijev.

"U ovom trenutku postoje tri proizvoda na bazi naše tehnologije. Jedan je za laboratorije koje rade PCR testove. One mogu da koriste naš test za koji će biti potrebno pola sata a ne dva sata. Drugo je mobilni uređaj koji se može prenositi, odnosno koristiti u korporacijama, na aerodromima i tamo sprovoditi testove. Aparatura omogućava da se u toku jednog sata testira 20 ljudi. Treći proizvod je aparat koju ćemo tek imati — masivni automatski sistem testiranja. On će omogućiti proizvodnju više od 5.000 testova dnevno. Takva mašina će biti isporučena već za mjesec dana. Ona će se pojaviti u Rusiji, a predlagaćemo je i na međunarodnim tržištima. Ruski Fond direktnih investicija radi sa partnerima u cijelom svijetu", rekao je za Sputnjik Dmitrijev.
"Mi sarađujemo sa vodećim fondovima, investitorima, kompanijama iz 17 zemalja — to je imalo ključnu ulogu što smo među prvima dobili značajne informacije o tome šta se dešava u vezi sa epidemijom virusa korona u Kini. Prvi smo uvezli kineske testove kompanije BGI u Rusiju, predali smo ih Rospotrebnazoru i drugima, kako bi naše kolege mogle da uporede testove izrađene u Rusiji s kineskim", pojasnio je on. 

Tagovi