Svijet

Italija odbacila predloženi odgovor EU-a na koronavirus: Treba hrabrije!

Autor mondo.me Izvor MINA

Italijanski premijer Giuseppe Conte je u četvrtak na samitu lidera Evropske Unije (EU) odbacio predložene mjere u borbi protiv ekonomske krize uzrokovane pandemijom Covida-19.

Izvor: Tanjug/AP/Alfredo Falcone

U saopštenju Conteove kancelarije, koje je objavljeno dok je video-konferencija lidera zemalja EU još trajala, Conte je naveo kako su predlozi nedovoljno hrabri i dao Uniji deset dana da donese odgovarajuća rješenja, piše SEEbiz.

Conte nije otkrio šta će Italija učiniti ako Evropa ne uspije postići dogovor. Španski premijer, Pedro Sanchez, složio se s predloženim rokom.

U govoru u italijanskom Senatu prije samita EU-a, Conte je pozvao na pokretanje evropskih obveznica za oporavak, za finansiranje hrabrog odgovora na epidemiju koja se proširila svijetom.

"Evropa će se s ovim šokom moći suočiti samo vanrednim i izuzetnim mjerama", rekao je italijanski premijer i dodao da će Evropu pogoditi teška i ozbiljna recesija.


Devet zemalja, uključujući Italiju, Francusku i Španiju pozvalo je na stvaranje svojevrsnog instrumenta zajedničkog duga, ali su se tome usprotivile Njemačka, Nizozemska, Austrija i Finska.

Conte je rekao da bi svaka zemlja i dalje ostala odgovorna za svoj javni dug i tako pokušao suzbiti otpor prema instrumentu zajedničkog duga.

"Moramo reagovati inovativnim finansijskim instrumentima", dodaje se u saopštenju premijera.

U Italiji je od koronavirusa umrlo više ljudi nego u bilo kojoj drugoj zemlji. U nešto više od mjesec dana umrlo je 8,2 hiljade ljudi.

Ministar ekonomije, Roberto Gualtieri, rekao je poslanicima u italijanskom parlamentu ove sedmice da očekuje pad italijanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvoj polovini ove godine.


Izvor iz Vlade otkrio je za Reuters da bi talijanski BDP mogao pasti za više od tri odsto u ovoj godini.

Druga predviđanja još su pesimističnija. Iz Goldman Sachsa očekuju da će treća najveća ekonomija eurozone ove godine pasti za 11,6 odsto ove godine.

Predsjednik Evropskog vijeća, Charles Michel, pozvao je na novi Marshallov plan, nazvan po američkom paketu pomoći kojim je započeo oporavak zapadne Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

"Italiji je očajnički potrebna snažna poruka, ali krizi se ne nazire kraj i treba da uštedimo energije za kasnije", rekao je Michel.