Svijet

Putin: Pokažite odgovornost i disciplinu, ostanite kod kuće!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas Ruse da pokažu disciplinu i odgovornost i ostanu kod kuće kako bi se izborili protiv širenja korona virusa.

Vladimir Putin u zaštitnom odelu obilazi pacijente zaražene korona virusom u okolini Moskve, 2020. godine.
Izvor: Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Sve preporuke se moraju poštovati. Moramo zaštititi sebe i one koji su nam bliski", rekao je predsjednik Rusije u obraćanju naciji, preneo je TASS.

"Vjerujte mi, najbezbjednija stvar je sada da ostanete kod kuće", istakao je on.

Putin je narednu sedmicu proglasio neradnom zbog koronavirusa, ali uz očuvanje plata.

"Sada je izuzetno važno da se spriječi pretnja od brzog širenje bolesti, prema tome, proglašavam narednu sedmicu neradnom uz očuvanje zarada, odnosno slobodni dani će trajati od subote 28. marta do nedjelje 5. aprila", rekao predsednik Rusije.

On je rekaoi da odlaže referendum o ustavnim promjenama planiran za 22. april, prenio je Rojters.

Putin nije rekao kada će biti novi datum glasanja, već samo da će on i drugi procjenjivati situaciju da bi odlučili kada je pravo vrijeme za glasanje.

U međuvremenu, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izdao je dekret kojim se naređuje zatvaranje noćnih klubova, bioskopa, dečijih igraonica i drugih zabavno-uslužnih objekata u ruskoj prijestonici, u borbi protiv širenja korona virusa.

Obavezna izolacija za gotovo dva miliona starijih Moskovljana i hroničnih bolesnika stupa sutra na snagu i važiće do 14. aprila.

Na svom blogu Sobjanin je obazložio svoju odluku sve težom situacijom sa korona virusom i potrebom da se maksimalno redukuju sve forme neposredne socijalne interakcije.

Gradske biblioteke, kulturne ustanove, dječije igraonice i tržni centri biće privremeno zatvoreni, ali će prodavnice, banke i komunalne službe nastaviti da rade.