Svijet

Tri moguća scenarija u borbi sa KORONOM! Najgori ne želite da čujete...

Autor mondo.me Izvor Kurir

Pandemija virusa korona će u najboljem slučaju biti u padu tokom ljeta, a u najgorem će ostati u Rusiji još jednu sezonu, rekao je ruski virusolog sa Dalekoistočnog federalnog univerziteta Mihail Ščelkanov televiziji „NTV“.

Izvor: Tanjug/AP/Christophe Ena

„Najbolji scenario podrazumijeva da će s dolaskom ljetnjeg perioda naše evropske i američke kolege ipak uspjeti da održe situaciju pod kontrolom i spriječe širenje epidemiološkog talasa. To bi bilo sjajno“, rekao je on.

Virusolog ocijenjuje da bi umjereni scenario mogao da izgleda tako što bi se virus korona zadržao u svijetu još jednu sezonu, a „žarište zaraze u Evropi moralo da se stavi u karantin uz velike napore“.

Tada bi, prema njegovom mišljenju, Kina bila prinuđena da zatvori granice sa SAD i Evropskom unijom, ukoliko se situacija kod njih stabilizuje.

„Najgori scenario, kada bila zaista cijela planeta bila zahvaćena epidemijom, podrazumijeva da bismo sledeću zimu dočekali uz vrhunac epidemije na cijeloj teritoriji Rusije“, izjavio je ekspert.

Pored toga, Ščelkanov je istakao da je ruski sistem biološke bezbijednosti već riješio glavni problem tako što je odložio dolazak novog virusa u zemlju najmanje dvja meseca. Takve mjere su omogućile razvijanje sistema testiranja, pravljenja strategije za naredne korake, uspostavljanje operativne međuresorske saradnje i stvaranje strateških rezervi.

U Rusiji je virusom korona zaraženo 495 ljudi, a 22 je ozdravilo.