Svijet

ISTINA O BORBI NJEMAČKE SA KORONOM! Respiratora ima, evo šta nedostaje!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Njemačka je jedna od naopremljenijih zemalja svijeta kada je riječ o borbi sa koronavirusom.

Izvor: Guliver Getty Images/i Stoc

U Njemačkoj postoji oko 28.000 kreveta za intenzivnu njegu, od toga je 25.000 opremljeno respiratorima.Osim toga, savezna vlada je prošle nedjelje naručila još 10.000 respiratora koji će stizati tokom cijele godine. Ukupno je za medicinske uređaje, zaštitna sredstva i dezinfekciju od njemačkih firmi naručeno proizvoda u vrijednosti od 163 miliona eura.

„Njemačka je među najbolje opremljenim zemljama u svijetu kada se radi o broju kreveta u bolnicama u odnosu na broj stanovnika, kaže Jern Vegner iz Njemačkog udruženja bolnica.

Prema dosadašnjim saznanjima u aktuelnoj krizi, to je presudno u pogledu smrtnosti od virusa Covid-19. Kreveti za intenzivnu njegu opremljeni su složenim uređajima za nadgledanje i o njima brine više medicinskih sestara“, piše Nordkurir.

„Da smo Italija, to bi značilo da imamo samo 11.000 kreveta. Tako možete da vidite potencijal naše rezerve“, kaže Rajnhard Buse, profesor menadžmenta u zdravstvenoj zaštiti na Tehničkom univerzitetu u Berlinu, a prenosi Ercteblat (specijalizovani list za ljekare u Njemačkoj).

Taj list piše da, prema aktuelnim procjenama u Italiji „deset odsto zaraženih korona-virusom mora da se liječi na respiratorima. Međutim, sudeći po jednoj studiji u Kini, tamo je taj udio iznosio samo pet odsto svih zaraženih.“

„Ljekari za intenzivnu njegu i ljekari urgentne medicine žele da se što bolje pripreme za povećanje teško oboljelih od korona-virusa kojima je potrebna aparat za vještačko disanje“ piše onlajn-portal Prvog programa njemačke televizije, tagesschau.de.

Registar za slobodne krevete i respiratore

„Zato institut Robert Koh (RKI), Njemačko udruženje bolnica (DKG) i Njemačko interdisciplinarno udruženje za intenzivno liječenje i urgentnu medicinu (DIVI), od ponedjeljka pozivaju oko 1.200 odjeljenja intenzivne njege u klinikama da u registar unesu slobodne kreveta sa respiratorima.

Ovog vikenda uspješno je izvršen test sa oko 80 klinika, rekao je direktor firme DIVI Folker Parvu za javne servise NDR i WDR. Na toj internet-stranici, će lekari i klinike – ali i privatna lica – moći da vide u kojim odjeljenjima intenzivne njege još uvijek ima slobodnih kreveta za pacijente kojima je neophodan aparat za disanje, respirator.“

Sistem semafora

„U tu svrhu, baza podataka za svaku jedinicu intenzivne njege u njemačkim klinikama ima semafor sa tipičnim bojama – crvena, žuta i zelena. Time se ukazuje na težinu bolesti, objašnjava Parvu. Svaka klinika treba da unese koliko slobodnih mjesta odnosno kreveta ima – za lakše pacijente (low care), za teško bolesne (high care) i za najteže bolesnike kojima je potreban ECMO uređaj.

ECMO je cirkulatorni uređaj za ekstrakoporalnu (vantelesnu) membransku oksigenaciju koji cijevima vode krv iz tijela, obogaćuju je kiseonikom i zatim je vraćaju u organizam. To je poslednja opcija liječenja za pacijente s teškim problemima respiratornih organa.

Mnoge klinike u Njemačkoj su poslednjih godina kupile ECMO uređaje – između ostalog zato što tu metodu zdravstvena osiguravanja dobro plaćaju. Prema Ditrihu Hencleru, koji vodi odjeljenje za intenzivnu njegu na klinici Herfort, za dan liječenja na ECMO, klinike dobijaju od osiguranja iznos od oko 8.000 eura. Dakle, za tri njedelje liječenja klinike dobijaju oko 50.000 eura. Hencler kaže da je do sada postojao rizik da su zbog toga pacijenti prečesto „stavljani“ na te uređaje.

Terapija respiratorima – presudna za korona-virus

Hencler kaže da odlučujući faktor za zbrinjavanje pacijenata zaraženih korona-virusom Covid 19, neće biti ECMO uređaji, već uobičajeni respiratori. Njegov kolega Kristijan Karagijanidis, šef ECMO centra u klinici Keln-Merhajm, slaže se sa njim: „Za koronu je dobra ventilaciona terapija respiratorom mnogo važnija od ECMO.“

Karagijanidis pozdravlja činjenicu da je savezna vlada Njemačke prošle nedjelje naručila 10.000 respiratora od proizvođača medicinskih uređaja Dreger. Ali sami uređaji ne pomažu pacijentu. Od presudnog je značaja da postoji i osoblje koje može da se brine o respiratornim pacijentima. To će biti najveći problem – slažu se stručnjaci. Manjak stručnog medicinskog osoblja postoji u mnogim klinikama. Zato je izuzetno važno da se bolničko osoblje dobro zaštiti i da među njima nema većih izostanka sa posla.

Ne zna se broj pacijenata na intenzivnoj njezi

Nije poznato koliko se pacijenata zaraženih korona-virusom Covid-19 trenutno nalazi na odjeljenjima intenzivne njege u Njemačkoj. Portparolka instituta Robert Koh (RKI), Suzane Glasmaher, na upit novinara je rekla: „Zdravstvenim vlastima često se ne dostavljaju te informacije ili ih ne mogu obraditi zbog manjka kapaciteta. Prema tome, RKI nema relevantne informacije za tu oblast.“

Doktori intenzivne njege poput Henclera ili Karagijanidisa kažu da su do sada samo pojedinačno oboljeli od korona-virusa bili smješteni na odjeljenjima intenzivne njege. „Ali to se sada može mijenjati iz dana u dan“, kaže Karagijanidis“ piše tagesschau.de.

Prema institutu Robert Koh, u Njemačkoj bi u periodu od jedne do dvije godine 60 do 70 procenata stanovništva moglo bi se zarazi novim korona-virusom.