Svijet

ISPRAVKA: Netačne tvrdnje o izjavi doktora iz bolnice u Parmi o respiratorima i starijim pacijentima

Autor mondo.me Izvor Kurir

Ispravljamo netačne tvrdnje iz prvobitne verzije teksta.

Izvor: SCREENSHOOT

Više portala, među kojima i naš, prenelo je netačnu informaciju o navodnom odbijanju da se pacijenti stariji od 60 godina stavljaju na respiratore u Italiji.

Izjava izraelskog doktora Gaja Pelega, koji radi u Parmi, prvobitno je objavljena na portalu "Jerusalem post", na osnovu intervjua datom izraelskom "Kanalu 12". Međutim, hrvatski "Faktograf" utvrdio je da lekar Gaj Peleg nije za taj kanal izjavio da je doneta odluka da se stariji od 60 godina ne priključuju na respiratore, već je prepričavao svoja iskustva iz bolnice na severu Italije.

"Govoreći o iskustvima trijaže, kazao je kako je od kolega lekara čuo da, kada moraju da biraju koga će priključiti, prednost daju mlađima od 60 godina. Doktor Peleg, međutim, nije rekao da je doneta odluka da se stariji od 60 godina ne priključuju na respiratore", navodi "Faktograf".

Doktor Peleg je naknadno pojasnio svoju izjavu za "Jerusalem post", i kazao da pacijenti stariji od 60 godina, isto kao i svi drugi pacijenti, dobijaju odgovarajući tretman koji uključuje i kiseonik. Dodao je da je tačno da respiratori nedostaju, ali da se ulažu napori da svaki pacijent bude spasen.