Svijet

Ruski doktor tvrdi: Koronavirus je proba biološkog rata!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Situacija zbog širenja koronavirusa u svetu faktički predstavlja probu biološkog rata, koji pokazuje koliko je svetski zdravstveni sistem spreman na slične izazove, smatra predsjednik medicinske unije „Nacionalna medicinska komora“, doktor Leonid Rošalj.

Izvor: MONDO

„Ova trenutna situacija je faktički proba biološkog rata. OvdJe se trenutno radi samo o tome, a ne o nuklearnom ratu, ni o terorizmu. Pitanje je koliko je svjetski zdravstveni sistem spreman na sve ovo i koliko smo mi spremni za to. Moramo biti dovoljno razumni“, izjavio je Rošalj za televizijski kanal „Rosija 24“.

Prema njegovom mišljenju, zbog širenja koronavirusa sada postaje jasno da smanjenje mjesta u bolnicama, smanjenje medicinskih kadrova i optimizacija sa ove tačke gledišta nisu dobro rješenje.

Russia accuses US of running a biological weapons lab in Georgia
Izvor: YouTube/CGTN

„Moramo učiniti sve da u svakom regionu bude svega dovoljno i da pružena pomoć bude kompletna, blagovremena i odgovarajuća. Nije problem kad se u slučaju neke nesreće pacijent doveze u Moskvu. Ali, ako Moskva ne bude operativna, šta tada raditi? Zbog toga je neophodno unaprijeđenje opšte situacije u zdravstvu“, istakao je ruski doktor.

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta je objavila epidemiju nove koronavirusne infekcije KOVID-19 za pandemiju. Prema posljednjim podacima, u svijetu je zaraženo više od 353 hiljade ljudi, a više od 15 hiljada je umrlo.

Prema najnovijim podacima u Rusiji je registrovano 438 inficiranih koronavirusom, 17 osoba je ozdravilo, a oko 52.000 je pod nadzorom.