Svijet

Da li je Italija uspjela da uspori koronu?Za vikend manje zaraženih, mrtvih

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Sa gotovo 60.000 zarađenih i više umrlih nego Kina, Italija je zemlja najgore poogođena korona virusom. Sada se čini da je dvonedjeljni policijski čas urodio plodom.

Izvor: AP, Tanjug, Massimo Paolone/LaPresse

Najnoviji podaci pokazuju značajno smanjenje broja novozaraženih i umrlih tokom vikenda, što bi moglo da znači da su drakonske mjere uvedene prije dvije nedjelje dale prve rezultate.

Zvaničnici u Rimu saopštili su da je 651 osoba umrla u nedjelju, užasno visok broj ali ipak značajno niži u poređenju sa 793 osobe koliko ih je umrlo u subotu.

U noći između subote i nedjelje potvrđeno je 5560 novih slučajeva koronje, takođe značajan pad u odnosu na 6557 slučajeva dan ranije.

Sve do sada Italija je pratila eksponencionalnu stopu rasta zaraženih, najgoru u Evropi i SAD, a svaka tri dana broj zaraženih i umrlih se utrostručavao.

Mediji navode i da je moguće da je ovaj "pad" tokom vikenda samo privremen, ali je svejedno dokaz da nove mjere zabrane kretanja pomažu u "izjednačavanju krive" čime se smanjuje pritisal na medicinsko osoblje koje sada može bolje da liječi pacijente i pomogne u smanjenju stope smrtnosti.