Svijet

DRAMATIČNO u Iranu: 123 umrlih, više od 20.000 zaraženih virusom

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Beta/AP

Iran je objavio da su u toj zemlji umrle još 123 osobe od korona virusa, te je ukupan broj smrtnih slučajeva 1.556.

Izvor: Tanjug/AP Photo Vahid Salemi

 Ukupno je potvrđeno 20.610 slučajeva zaraze, saopštilo je danas tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Iran je najteže pogođena država na Bliskom istoku, a tamošnja vlada suočava se sa kritikama zbog navodno lošeg i neodgovornog reagovanja na širenje zaraze.

Zemlje širom Bliskog istoka pojačale su mjere koje imaju za cilj suzbijanje virusa, od kog je u tom regionu zaraženo više od 23.000 ljudi, a umrlo više od 1.400.

U svijetu je broj zaraženih premašio 270.000, a umrlo je više od 11.000 ljudi. Više od 88.000 je ozdravilo.

U Jordanu je proglašen trodnevni celodnevni policijski čas. Zaraženo je 85 osoba, a jedna se oporavila.

Nekoliko zemalja u tom regionu zatvorilo je škole, fakultete i radnje koje nisu od vitalnog značaja. Za kršenje mjera vlada najavljene su novčane i zatvorske kazne.

Iračke vlasti pokušavaju da održe mjeru policijskog časa, pošto veliki broj vjernika želi da dođe do vjerskih objekata u Bagdadu. U Iraku su zabilježena 193 slučaja zaraze i 14 smrtnih slučajeva.

Katar je upozorio građane da poštuju pravila kućnog karantina. Tamošnja novinska agencija objavila je da su vlasti "uhvatile 10 osoba" koje su prekršile pravila i suočiće se sa krivičnim prijavama. 

Katar je prijavio 460 slučajeva zaraze, a 10 je ozdravilo.

Na zapadnoj obali Izraela, palestinske snage bezbednosti uhapsile su 20 muslimana zbog navodnog kršenja zabrane obavljanja molitve, preneo je Glas Palestine. U Palestini je 47 osoba zaraženo, a 17 ozdravilo.