Svijet

Interpol ima posla: Korona kao način zarade, prodaju se lažni ljekovi

Autor mondo.me Izvor Dan

Epidemija virusa korona izazvala je, kako tvrdi Međunarodna kriminalistička policijska organizacija Interpol, novi trend krivotvorenih medicinskih predmeta

Izvor: Interpol

Kako su saopštili iz Interpola, izbijanje bolesti pružilo je priliku za brzu zaradu, jer kriminalci koriste veliku potražnju na tržištu proizvoda za ličnu zaštitu i higijenu. Prema informacijama, pomenute medicinske proizvode distribuirali su i u nekim zemljama bivše SFRJ.

Lažni ljekovi često sadrže pogrešnu količinu aktivnog sastojka (premalo, previše ili uopšte nema). U drugim slučajevima ljekovi su možda originalni, ali su ukradeni, a zatim loše čuvani ili im je istekao rok trajanja. To znači da mogu biti neefikasni ili kontaminirani.

“Krivotvorene maske, podstandardni dezinficijenti za ruke i antivirusni medikamenti zaplijenjeni su u okviru operacije „Pangea”, u sklopu koje su policija, carina i zdravstveni regulatorni organi iz 90 zemalja učestvovali u kolektivnoj akciji protiv nezakonite mrežne prodaje ljekova i medicinskih proizvoda”, navode iz Interpola.

Sprovedena operacija, kako su istakli, rezultirala je sa 121 hapšenjem širom svijeta i zaplenom potencijalno opasnih medikamenata u vrijednosti većoj od 14 milionadolara.

“Pronađeno je 2.000 internet linkova za oglašavanje u vezi sa virusom korona – KOVID-19. Falsifikovane hirurške maske su bile medicinski proizvodi koji se najčešće prod aju na internet mreži, a obuhvatale su oko 600 slučajeva tokom nedjelje akcije”, istakli su iz Interpola.

Ističu da je zaplena više od 34.000 falsifikovanih i podstandardnih maski, „spreja korone , „paketa virusa korona” ili „lijeka virusa korona” otkriva samo vrh ledenog brijega u vezi sa ovim novim trendom falsifikovanja.

“Tokom akcije (3-10. mart 2020) vlasti u zemljama koje učestvuju u Interpolu pregledale su više od 326.000 paketa, od kojih su više od 48.000 zaplijenili carinski i regulatorni organi. Vlasti su zaplijenile oko 4,4 miliona jedinica nelegalnih lijekova širom svijeta. Među njima su bili: tablete za erektilnu disfunkciju, lijekovi protiv raka, hipnotička i sedativna sredstva, anabolički steroidi, analgetici/lijekovi protiv bolova, agensi nervnog sistema, dermatološka sredstva, vitamini. Zaplijenjeno je i više od 37.000 neovlaštenih i falsifikovanih medicinskihuređaja, od kojih su velika većina bili hirurške maske i setovi za samotestiranje (HIV i glukoza), ali i različiti hirurški instrumenti”, rečeno je iz Interpola.