Svijet

Pandemija skoro prepolovila vrijednost akcija avio-kompanija

Pandemija koronavirusa odnijela je 41 odsto, odnosno 157 milijardi USD, vrijednosti akcija 116 svjetskih avio-kompanija koje se kotiraju na globalnim berzama.

Izvor: MONDO

Mnoge od njih toliko brzo troše svoju gotovinu da sada mogu da pokriju troškove manje od dva mjeseca, pokazala je analiza agencije Reuthers, prenosi B92.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) saopštila je da bi tom sektoru moglo biti potrebno 200 milijardi USD podrške od vlada širom svijeta.

Avio-kompanije su prisiljene na preduzimanje drastičnih mjera kako bi smanjile rashode.

Emirates i El Al Israel Airlines predložili su zaposlenima da uzmu neplaćeno odsustvo, a Vietnam Airlines i VietJet Air su najavili da će obustaviti letove do glavnih odredišta u jugoistočnoj Aziji i Evropi.

Američke avio-kompanije će takođe ubrzano smanjivati radnu snagu putem neplaćenog odsustva do 12 mjeseci, uz zdravstveno osiguranje, ili putem programa prevremenog penzionisanja što je znak da avio-prevoznici ne očekuju brz oporavak.

Američki predsjednik, Donald Trump, rekao je da se razmatra i ograničavanje putovanja unutar Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što bi bio dodatni udarac za domaće prevoznike.