Svijet

Pandemija koronavirusa donosi i “majku svih recesija”!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Ekonomska situacija zbog pandemije koronavirusa u svijetu će se samo pogoršavati, a najviše su na udaru Evropa i SAD, upozoravaju stručnjaci!

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Pandemija koronavirusa je već gurnula svjetsku ekonomiju u recesiju, saopštila je kreditna agencija „S&P global“, koja se bavi procjenjivanjem kreditne sposobnosti država i kompanija širom planete.

U saopštenju ove agencije, prenosi Kurir, navodi se da je smrtonosni virus već poremetio svjetsku ekonomiju mnogo više nego što se u početku mislilo i procjenjivalo.

Situacija će se samo pogoršati, a najviše na udaru se nalaze Evropa i SAD.

Početni podaci iz Kine ukazuju na to da je njena ekonomija pogođena mnogo više nego što je projektovano. Amerika i Evropa prate sličnu putanju jer se pojačavaju restrikcije u ekonomskim odnosima među ljudima, što će dovesti do oštrog pada u drugom kvartalu, prije nego što oporavak počne, kako se očekuje, krajem godine”, tvrdi Pol Gruenvald, glavni ekonomista u „S&P global“.

Istovremeno, predsjednik Instituta za svetsku privredu iz njemačkog Kila Gabrijel Felbermajer očekuje da će pandemija korone izazvati recesiju koja će biti „majka svih recesija“.

On je za ekonomski dnevnik Handelsblat rekao da će kriza zbog korone izazvati tešku recesiju njemačke privrede.

Strahujem da bi ova recesija mogla biti majka svih recesija”, upozorio je on.

Ako se ekonomska delatnost u Njemačkoj jednog mjeseca prepolovi, to košta državu na godišnjem nivou četiri odsto privrednog rasta, a u slučaju da to bude dva mjeseca, koštaće osam procenata rasta, objasnio je on.

Tako nešto, smatra, nije dosad viđeno u periodima bez rata. Mnogi stručnjaci dodaju da je ovo početak najveće ekonomske krize u istoriji, mnogo gore od čuvene Velike depresije tridesetih godina.

U poslednje dvije nedjelje svjetske berze su doživjele najveći pad još od izbijanja svjetske ekonomske krize 2008, iako je poslednjih dana došlo do neznatnog oporavka.

Tagovi