Svijet

Rusija postaje vladar okeana, evo kakvo strahovito oružje dobija!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Ruske nuklearne podmornice „Jasen“ i „Borej“ biće opremljene najbržim i najdalekometnijim torpedima na svijetu!

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/S_Bachstroem

Svaka podmornica sa takvim oružjem postaće prava morska neman, piše Kurir dodajući da je Rusija ovog mjeseca završila testiranje „probnih uzoraka“ budućih torpeda za ove tipove nuklearnih podmornica.

Potvrda novog naoružanja, piše beograddski list, stigla je od Borisa Obnosova, šefa korporacije „Taktičeskoe raketnoe vooruženie“.

Za dvije godine ova torpeda treba već da budu uvedena u eksploataciju jer oružju prethodne generacije ističe radni vijek.

U ovom trenutku ruske podmornice su naoružane torpedima „Škval“ s kraja prošlog vijeka koja razvijaju brzinu od 375 kilometara na čas, što je praktično nezamislivo za podvodnu tehniku. Primjera radi, najsavremeniji brzi brod ne razvija brzinu veću od 60 km/č.

To znači da je praktično nemoguće umaći „Škvalu“. Taj torpedo se eventualno može samo uništiti protivtorpednom raketom.

nuklearna podmornica
Izvor: YouTube/RT

„Brzina koju razvija ’Škval’ donosi i niz problema. Ovaj torpedo jeste najbrže podvodno oružje na svijetu, ali je on i najglasniji, tako da se lako prepoznaje pomoću brodskih i podmorničkih sonarnih sistema koji otkrivaju neprijateljske ciljeve u dubini“, rekao je za portal Russia Beyond Vadim Kozjuljin, profesor Akademije vojnih nauka, prenosi Kurir.

Po njegovim riječima, inženjeri su se trudili da po svaku cijenu naprave najbrže podvodno oružje na svetu i zato su napravili ovaj propust.

„U podvodnoj borbi je najefikasnije ono oružje koje sonarni sistemi neprijateljskih podmornica ne mogu da otkriju. Što je tiše lansiranje i kretanje torpeda, veća je šansa da on uništi neprijatelja“, dodao je Kozjuljin.

On je istakao da je lansiranje „Škvala“ posle otvaranja torpednog silosa potresalo podmornice i čulo se kilometrima unaokolo. Zbog toga je bilo neophodno zamijeniti ga efikasnijim i modernijim oružjem.

nuklearna podmornica
Izvor: YouTube/RT

Kako su saopštili konstruktori, nove podvodne rakete su brže, imaju veći domet, i što je najvažnije, tiše su.

Novi torpedo spolja liči na zelenu cev sa spljoštenim „nosom“ (kao kod bombardera Su-34, koji je zbog svoga „kljuna“ dobio nadimak „pače“ ili „kljunar“). „Futljar“ u repu ima „peraja“ za manevrisanje na velikoj dubini.

„Domet ’Futljara’ nadmašuje pokazatelje najmodernijeg američkog torpeda Mk48 mod. 7 Spiral“.

„Futljare“ će dobiti podmornice projekta 955 tipa „Borej“ i projekta 885 tipa „Jasen“. „Borej“ će imati komore za 40, a „Jasen“ za 30 torpeda. Prema tome, svaka podmornica nove generacije će dobiti između 30 i 40 torpeda klase „Futljar“.