KORONA VIRUS

Da li je LEK NA POMOLU? Britanski naučnici "na korak" do vakcine!

Autor Nataša Petrović Izvor mondo.rs

Naučnici iz Velike Britanije tvrde da su veoma blizu razvoju vakcine protiv Covid-19.

Izvor: Guliver/Getty Images/Daniel Chetroni

Dok se virus korona širi svetom, naučnici iz različitih zemalja pokušavaju da naprave vakcinu i time zaustave pandemiju.

Stručnjaci iz Velike Britanije već su uspešno sproveli testiranja na laboratorijskim miševima i očekuje se da će testiranja na ljudima početi do juna. Testovi se sprovede na "Imperijal koledžu" u Londonu, a vodi ih imunolog dr Robin Šatok, koja kaže da bi vakcina mogla da bude dostupna sledeće godine.

"Dobio sam rezulate mesec dana nakon što sam vakcinu ubrizgao miševima i deluje dosta, dosta dobro", kaže jedan od naučnika, dr Pol Mekej.  

Ovaj tim stručnjaka trenutno u saradnji sa kolegama iz Pariza radi na utvrđivanju efikasnosti vakcine kod majmuna, a aplicirali su u Savetu za medicinska istraživanja kako bi im bila odobrena sredstva za testiranje na ljudima.

"Ukoliko se to desi, testiraćemo vakcinu na ljudima do juna", rekao je dr Mekej.

Ako se ispostavi da su testiranja na ljudima uspešna, tj. da vakcina stvarno "radi", naučnici se nadaju da bi ona mogla da bude dostupna sledeće godine.

U međuvremenu, dok vakcina ne stigne, čini se da je jedino što ljudi mogu da urade da se pridržavaju mera prevencije kako bi se zaštitili!

Prema najnovijim informacijama, u svetu je zaraženo 136.895 ljudi, više od 5.000 je preminulo. U Srbiji je zaražena 41 osoba. 

Tagovi