Svijet

Novinar: Trampe, začepi usta da ti ih ne bih oprao sapunom!

Autor Ksenija Jelesijević Izvor mondo.rs

Novinar sajta Politiko Džek Šafer žestoko je kritikovao američkog predsjednika Donalda Trampa i poručio mu da prestane da priča o korona virusu. "Ne možete biti baš toliko glupi, zar ne?", upitao ga je u svom autorskom tekstu.

Izvor: AP Photo/Evan Vucci/Tanjug

U autorskom tekstu za Politiko, Šafer je pozvao Trampa da prestane da govori o korona cirusu.

"Ne komentarišite broj oboljelih ili umrlih. Prestanite da čestitate sami sebi na dobrom poslu koji obavljate i nikada ikada više ne tvrdite da držite stvari 'pod kontrolom'", naveo je Šafer.

Nikada više ne upoređujte ovaj virus sa gripom. Nikada više ne obećavajte da će vakcina stići "prilično brzo“ ili da će virus "otići", ili da će "nestati". Nemojte kriviti demokrate ili Obaminu administraciju ili štampu za vaše loše ponašanje tokom krizne situacije. Nemojte govoriti da "svako ko želi test može da dobije test“, jer to nije tačno, napisao je novinar.

Većina onoga što ste rekli o virusu bilo je pogrešno i opasno. Mislite da popravljate stvari, ali zapravo nizom dezinformacija zbunjujete ljude i pogoršavate situaciju. U obraćanju naciji u srijedu uveče uspjeli ste da izazovete iracionalni strah kod ljudi. Tržišta su vas jasno čula, zbog čega su se u četvrtak ujutro odmah sunovratila.

Toliko ste loši u prenošenju tačnih informacija o virusu, da pored vas televizija Foks njuz zvuči kao naučni kanal. Da ste ljekar, oduzeli bi vam dozvolu. A onda bi vas tužilac poslao u zatvor zbog hiljade slučajeva pogrešnog liječenja. Nakon toga, optužio bi vas za ubistvo jer ste bili saučesnik virusu, naveo je Šafer.

Osim što ste alarmirali javnost i tržišta, vaše nesmotreno brbljanje guši poruke koje šalju naučnici i ljekari. Svaki put kada kažete nešto glupo, oni moraju da stopiraju svoj posao, koji je od vitalnog značaja, kako bi se pozabavili onim što ste vi deponovali u javnoj sferi.

"Vi ste toliko dosledno pogrešno izvrtali činjenice o virusu da bih mogao da budem ubijeđen da se dogovarate sa virusom da biste uništili zemlju. Ne možete biti baš toliko glupi, zar ne? Pa, možda i možete biti toliko glupi", naveo je Šafer.

Rukovali ste se sa brazilskim predsjednikom Žairom Bolsonarom u Mar a Lagu 7. marta, nakon što su nam zdravstveni stručnjaci rekli da održavamo distancu. bolsonarov predstavnik za štampu, sa kojim ste se družili, sada je pozitivan na korna virusu. Još jedan razlog da niko ne bi trebalo da sluša o tome šta vi pričate o zarazi.

Dok vas pozivam da začepite, moja naredba nije apsolutna. Ako je vaša želja, možete nastaviti sa demagogijom o imigraciji. Želite da urlate o demokratama? Želite da rasplamsate rat sa Iranom? Sa Sjevernom Korejom? Želite da pričate o globalnoj trgovini? Kao naš predsjednik, vaše je pravo da se bavite tim temama - sve dok možemo da se pouzdamo da će vas druge dvije grane držati na oku. Ali vas molim, molim, molim uzdržite se od komentarisanja epidemije korona virusa, poručio je Trampu novinar.

Umjesto da pričate svašta o virusu kako biste ispunili mrtvu tišinu oko vas uradite ono što je uradio potpredsjednik Majk Pens - takozvani korona virus car - pozovite nekog naučnika ili zdravstvenog stručnjaka da odgovori na pitanja o koroni.

Kad god je dr Enthoniju Faučiju, direktoru Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, dozvoljeno da govori, uputio je jasan poziv koji je sadržao istinu i oprez. Uspostavite pravilo u svojoj administraciji da niko bez doktorata iz medicine ili nekog naučnog doktorata ne može da odgovara na pitanja o virusu. Ako neko od političara želi da ipak priča o virusu onda neka njihove govore prvo pregledaju i pročiste predstavnici nauke, naveo je novinar.

"Gospodine Tramp, svojim ste izjavama nanijeli prilično veliku štetu javnom zdravlju. Ne možemo poništiti ono što ste napravili, ali još ima vremena da ograničite štetu i sačuvate nekoliko života ako biste samo umuknuli. Jer ako ne začepiš usta, doći ću u Bijelu kuću i naribaću ih sapunom", poručio je Šafer Trampu.

Tagovi