Svijet

Sukobi u Iraku: Poginula dva Amerikanca i jedan Britanac

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Dva američka i jedan britanski vojnik su poginuli, a desetak vojnika je ranjeno kada je 18 manjih raketa pogodilo vojni kamp Tadži, 15-ak kilometara severno od Bagdada, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Navedeni zvaničnici, koji su upozorili da bi broj žrtava mogao da se poveća zbog ozbiljnosti nekih povreda, kažu da je prerano da se bilo ko optuži za ovaj napad.

Britanski premijer Boris Džonson osudio je napad u saopštenju, dok su se američki državni sekretar Majk Pompeo i šef britanske diplomatije Dominik Rab saglasili da počinioci napada moraju za to da odgovaraju.

Svaki nagoveštaj da su paravojne formacije koje podržava Iran odgovorne za ovaj napad dovela bi do nove vojne eskalacije između Vašingtona i Teherana, napominje Rojters.

Vojna koalicija predvođena SAD u Iraku navela je u saopštenju da su rakete Kaćuša pogodile bazu, nagovestivši da su možda ispaljene iz kamiona.

Koalicija je potvrdila da su ubijene tri osobe, a oko deset povređeno, ali je odbila da objavi njihovu nacionalnu pripadnost ili bilo koje druge informacije u vezi sa njihovom identifikacijom.

"Koalicija i iračke bezbednosne snage istražuju napad", navodi se u saopštenju koalicije.

Proiranske paravojne grupe redovno raketiraju i granatiraju lokacije u blizini američke ambasade u Bagdadu i vojne baze u Iraku u kojima su stacionirane američke snage.

Tagovi